/ iStock/Getty Images
Почти 90 процента от новозаразените с коронавируса в Португалия са с варианта Делта, предаде Франс прес, като се позова на доклад, публикуван днес от Португалския институт за обществено здравеопазване.

Преди три седмици делът на инфекциите с варианта Делта беше 45,8 процента от всички новозаразени, а в седмицата до 27 юни той е бил 89,1 процента.

Нарастват заразените неваксинирани млади хора с COVID-19 в Испания

Заради силнозаразния вариант Делта броят на новозаразените в страната надхвърли 2000 души за денонощие. Според министърката на здравеопазването Марта Темиду, ако нещата се задържат с такова темпо, то този брой може да бъде умножен по две до средата на юли.

Португалия налага полицейски час в няколко общини заради коронавируса

За да забави заразата, социалистическото правителство реши миналата седмица да върне вечерния час в 45 общини, сред които Лисабон и Порту. Днес министърката на здравеопазването не изключи хипотезата за въвеждане на други мерки с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Паралелно с това Португалия се опитва да засили темпото на ваксинационната си кампания и беляза нов рекорд - около 141 000 поставени дози за ден.

 
БТА