/ iStock/Getty Images
Страните в Европа бързат да ускорят ваксинацията срещу коронавируса и да изпреварят разпространението на по-заразния вариант "Делта". Залогът е висок, целта е болничните отделения да не се запълнят отново с пациенти, борещи се за живота си, предаде Асошиейтед прес.

Трябва да се реагира спешно, защото за Европа започва сезонът на летните отпуски. Хубавото време кара хората да се срещат повече едни с други, а властите не биха искали да им пречат. Социалната дистанция масово се пренебрегва, особено от младите, а някои страни отменят изискването да се носи маска на открито, отбелязва АП.

На хората им се предлагат стимули, за да се ваксинират, включително безплатни хранителни стоки, пътешествия и ваучери за забавление, както и томболи с награди. Кипърският президент дори се обърна към патриотичните чувства на сънародниците си.

„Делта“ вариантът ще е доминиращият щам на COVID-19 през лятото

За да предотврати възможно рязко увеличаване на случаите на заразяване, нидерландското правителство реши да разшири обхвата на ваксинацията, така че в него да попаднат и децата на възраст между 12 и 17 години. Гърция предлага на младите хора дебитна карта със 150 евро в нея при поставяне на първа доза. В Рим властите обмислят възможността да използват микробуси, с които да ваксинират хората на плажа. Полша миналата седмица организира лотария за напълно ваксинирани пълнолетни лица, като сред наградите имаше и автомобили.

Португалските власти увеличиха работното време на ваксинационните пунктове, създадоха нови медицински обекти, които работят без предварително записване, повикаха на помощ военните и намалиха времето между поставянето на двете дози на ваксината на AstraZeneca от 12 на осем седмици. "В надпревара с времето сме", каза португалската министърка към президентството Мариана Гимараиш Виейра да Силва.

Петнайсет месеца след като СЗО обяви, че има пандемия от COVID-19, някои правителства изглежда са по-склонни да възнаграждават общественото търпение и да не бързат да връщат ограничения.

През седмицата около 40 000 запалянковци отидоха на стадион "Уембли" в Лондон за футболната среща от Европейското първенство между Англия и Германия. В Португалия новите ограничения са половинчати, изисква се например през уикендите ресторантите да работят с ограничено работно време.

В Москва обаче от понеделник в заведенията се допускат само посетители, които са ваксинирани, преболедували са COVID-19 през последните шест месеца или разполагат с отрицателен тест, направен не по-късно от 72 часа преди това.

В сряда Франция отмени и последните по-сериозни мерки и позволи неограничена посещаемост за ресторантите, сватбите и повечето културни прояви въпреки бързо нарастващия брой случаи на варианта "Делта".

Тиагу Корейра, доцент от лисабонския Институт по хигиена и тропическа медицина, забелязва, че хората, особено младите, вече нямат търпение и искат да се наслаждават на топлите летни нощи. "Хората искат да се върнат към нормалността по-бързо, отколкото върви ваксинацията", каза той.

Появяващите се нови варианти на вируса хвърлиха светлина върху безпрецедентния мащаб на програмите за имунизация. Според Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията в изследваните от него страни 61 процента от хората над 18 години са с поставена първа доза, а 40 на сто са напълно ваксинирани.

Но д-р Ханс Клуге, ръководител на европейското бюро на СЗО, предупреди през седмицата, че вариантът "Делта" до август вероятно ще се превърне в доминиращ в 53-те страни от европейския регион, за който отговаря неговата служба. Той отбеляза, че около 63 процента от хората в региона не са имунизирани с първа доза.

"Следователно, трите условия за нова вълна от много хоспитализирани и от смъртни случаи преди есента са налице нови варианти, недостатъчно поставени ваксини, големи събирания на хора", каза Клуге.
БТА