Пресцентърът на Министерството на здравеопазването обобщи кои от разпространените твърдения за ваксините срещу COVID-19 са истина и кои са митове, зад които не стоят факти.

Кацаров: Това е измамно спокойствие, не сме застраховани от нова вълна

МИТ:

no Ваксината е опасна.

no Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.

no Ваксините променят човешката ДНК.

no Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

no Ваксините има сериозни странични ефекти.

no Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.

Проф Кожухарова: Вероятно към края на август ни чака нова вълна, решението - ваксините

ИСТИНА:

yes Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2,7 милиарда ваксини.

yesНе е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.

yes Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Те не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК!

yesДори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е да се ваксинирате, за да предпазите себе си и своите близки.

yes Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.

yes Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие и чрез ваксинация НЕ се поставя чип в тялото на човека.

Доц. Кунчев: Делта вариантът ще бъде доминиращ в Европа и България до края на лятото
БТА