Създава се нов консултативен съвет по ваксини
Националният ваксинационен щаб преустановява дейността си. Това решиха министрите на заседанието на кабинета по-рано през деня. 

С проекта се предлага да се преустанови дейността на щаба, който беше създаден през 2020 г. за приемане на Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България. 

На негово място се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с "по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност", съобщават от правителствената пресслужба. Новият съвет ще подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията, както и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.

Остава възможността министърът да създава съвети, като експертни консултативни звена, в случай, че има необходимост от консултативна помощ от външни експерти за решаване на проблеми от специалната му компетентност, се казва още в съобщението. 

И още от решенията на кабинета: 

Одобрени са допълнителни 35 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването.

Решението се налага поради удължeния срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал на първа линия в борбата с COVID-19.

"Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри", съобщават от министерския съвет.

На брифинг по-рано през деня министрите увериха, че парите за медиците на първа линия в „Пирогов“ са гласувани на заседанието на кабинета.