/ iStock/Getty Images
Областният оперативен щаб в Кюстендил проведе присъствено заседание.

Заседанието беше свикано от областния управител инж. Александър Пандурски. На срещата беше дискутиран ходът на имунизационния процес в областта и необходимостта от разяснителна кампания за ползите от ваксинацията.

Пет новозаразени в Кюстендилско

„Епидемиологичната обстановка бележи подобряване, но това не бива да ни успокоява. Напротив, за да избегнем следващата вълна на COVID-19, трябва да се продължи активно имунизационният процес“, заяви инж. Пандурски.

Той акцентира, че е важно институциите да предприемат съвместни действия за по-активна ваксинационна кампания сред населението. „Тук е много важна ролята на лекарите, здравните работници и съответните институции, които могат да проведат една добра информационна кампания чрез средствата за масова информация.

Наша задача е да потърсим съдействие от регионалните медии, за да направим разяснителна кампания за ползите от ваксинирането и така да достигнем до възможно най-много хора“, посочи областният управител.

„С отзвучаването на пандемията намалява и страхът, който хората изпитват и това ги кара да отлагат тази стъпка“, каза д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“-Кюстендил. Той сподели мнението на инж. Александър Пандурски, че трябва да се предприемат стъпки към мотивиране на хората.

„По-възрастните от тях се влияят от мнението на своите деца и внуци и фокусът трябва да бъде насочен към тях. Една целенасочена медийна кампания би била полезна“, каза директорът на болницата в Кюстендил.

Триажният кабинет в Дупница спира да работи

„Ваксини има налични от четирите вида, работи се в добра колаборация с РЗИ във връзка с доставките им. Смятам, че една целенасочена медийна кампания би била от полза“, допълни д-р Матей Попниколов, представител на МБАЛ „Св. Иван Рилски- 2003“, Дупница.

„Общопрактикуващите лекари са се включили активно във ваксинационната кампания в началото на месец май. Списъците им с желаещи ваксина лица са на края си“, сподели по време на Областния щаб д-р Румен Алексов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Той също одобри идеята за информационна кампания с участието на авторитетни личности от сферата на здравеопазването.  
Агенция "Фокус"