/ Георги Димитров
Проф. Тодор Кантарджиев ще консултира Столичната община за ваксинационния процес, съобщиха за DarikNews.bg от Столичната община.

От там обясниха, че са поканили Кантарджиев за консултант с цел да се ускори ваксинационният процес на територията на общината. И се надяват да се увеличи броят на ваксинираните преди есенния сезон, като разчитат на участието на професора в предстоящите ваксинационни кампании.

Пред NOVA проф. Кантарджиев благодари, че от кметството на София му се доверяват в битката със заразата.

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев беше пенсиониран като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). А мотивите за решението на служебния министър д-р Стойчо Кацаров - навършване на пенсионна възраст. Мястото му бе заето от досегашния му заместник проф. Ива Христова

Новината предизвика огромна вълна от възмущение и остри коментари от различни политически сили, експерти и негови колеги. Стигна се и до протести с искане да бъде върнат на ръководното място. 

Колегите на проф. Кантарджиев: Оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора

"Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира", посочи като коментар здравният министър д-р Кацаров.

Кацаров за Кантарджиев: Няма нищо извънредно или героично в това служител да се пенсионира

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов пък заяви, че всички, работещи в структурата на министерството, които са навършили пенсионна възраст, са пенсионирани, с изключение на тези, за чиито длъжности не са намерени подходящи заместници.

Проф. Кантарджиев: Огорчен съм, моето пенсиониране беше самоцел и лични мотиви

От своя страна проф. Кантарджиев тогава коментира, че е огорчен и приема новината с недоумение: „Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща“.

„Моето пенсиониране беше самоцел и някакви лични мотиви. Всеки ръководител, идващ в министерството, първата му работа е да обединява центрове и да закрива такива. Ама нали трябва нещо да се покаже на обществото, че се върши“, коментира още професорът.

Вълна от възмущение и коментари след „пенсионирането“ на проф. Кантарджиев