Протестите в защита на професор Тодор Кантарджиев продължават. Ден, след като той беше изпратен в пенсия, негови колеги продължават да настояват това решение да се преразгледа. Самият Кантарджиев обяви пред NOVA, че е огорчен и приема новината с недоумение:

Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща“.

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев

Решението за това му било съобщено от здравния министър на среща на четири очи:

„Той ми каза, че съм навършил възраст и трябва да бъда пенсиониран. Хубаво, казах, добре, благодаря, че не го научавам от вестниците“.

Вълна от възмущение и коментари след „пенсионирането“ на проф. Кантарджиев

Но добави, че не вярва на мотива за навършена възраст.

„Моето пенсиониране беше самоцел и някакви лични мотиви. Всеки ръководител, идващ в министерството, първата му работа е да обединява центрове и да закрива такива. Ама нали трябва нещо да се покаже на обществото, че се върши“, коментира професорът.

Колегите на проф. Кантарджиев: Оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора

Пенсионирането му и днес предизвика протести - пред Здравното министерство и Центъра по заразни и паразитни болести.

„Вчера бях лично при министъра и това, което ме омерзи беше обяснението. А то беше, че няма незаменими хора. Това е човек, който е лекар, който е учител, който е учен, който е направил невероятно много и който живееше с професията си“, заяви проф. Мария Николова от НЦЗПБ.

Много съм Ви благодарен, моля Ви, пазете се! Хора, които не разбират от вашата работа, я оценяват неправилно“, обърна се към подкрепящите го проф. Тодор Кантарджиев, но отказа да говори за плановете си за бъдещето.

10 от най-запомнящите се реплики на проф. Кантарджиев
nova.bg