/ Георги Димитров
Служителите в НЦЗПБ изразяват в писмото си "дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев"
Освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е ненавременно, неадекватно и неконструктивно. Това се посочва в отворено писмо от работещи в Центъра, изпратено до президента, до служебния премиер, до централите на различни партии, до служебния министър на здравеопазването, до съсловната лекарска организация.

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев

Служителите в НЦЗПБ изразяват в писмото си "дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев". Според тях отсъствието на проф. Кантарджиев ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ, ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти.

"Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора", се допълва още в отвореното писмо.

Вълна от възмущение и коментари след „пенсионирането“ на проф. Кантарджиев

Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на изпреварващите решения на проф. Кантарджиев, на разумните му съвети и навременни действия, се допълва още в писмото и се уточнява, че той и екипът му са открили британския вариант на коронавируса в България и са сигнализирали за него седмици преди третата вълна на COVID-19.

10 от най-запомнящите се реплики на проф. Кантарджиев

Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция, се подчертава в отвореното писмо. Служителите в НЦЗПБ настояват проф.Кантарджиев да бъде възстановен на поста "директор".