Над 8 млрд. лева държавни пари са били раздадени без обществени поръчки, съобщи министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

От 2019 до края на април 2021 публичните предприятия у нас са сключили договори за малко над 20 млрд. лева, отчете финансист номер 1 в служебното правителство.

"От тях 11 млрд. и 700 млн. лева са били с поръчки, а 8 млрд. и 600 млн. са били без пуснати обществени поръчки. Тоест над 40% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки", обясни Василев.

По думите му тази информация е била събрана изключително трудно, защото т.нар. "инхаус" процедури не са публични и не са обобщени в нито един регистър.

Министерски съвет
БТА

"Инхаус поръчките са предвидени да се правят само ако има държавно или общинско предприятие, което може да свърши работата и се притежава от съответното министерство или община. Както са замислени тези поръчки такова предприятие не би следвало да има право да използва подизпълнители. А, както виждаме в МРРБ, в Министерството на икономиката и в други структури, това е използвано като начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на фирми без търг или конкурс", обясни схемата Асен Василев.

„Едно и също явно се е случвало навсякъде - огромни суми са давани без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс“, коментира от своя страна служебният икономически министър Кирил Петков. За пример той посочи изграждането на правителствения комплекс.

"Представете си 90 000 кв. м. административна сграда в София Тех парк, дадена, подписан договор без обществена поръчка за цената от 182 202 000. 182 млн. се дават без обществена поръчка на фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор", каза министърът. Вторият му пример бе с парите за язовирите. За тях по думите му са дадени 630 млн. лв. на Държавната консолидационна компания.

Кирил Петков даде и пример с АМ „Хемус". „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата", обясни още министър Петков.

Проверките показвали още, че „Автомагистрали" са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.

Министерски съвет
БТА

Според регионалният министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.