"Към 1 юни от всички 84 свлачища за укрепване, се работи само по едно – при Рилския манастир. По останалите нямаше проектна готовност, а авансите са раздадени декември 2019 година". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на брифинг в Министерския съвет.

"Вече многократно говорих по процедурите „ин хаус“, които са се случвали в Регионалното министерство. При нас те са разделени в две големи теми – свлачища и автомагистрала "Хемус". Мотивите на министерското постановление за свлачищата са, че има много голяма спешност да се укрепят 84 бр. свлачища и за това са отпуснати 570 млн. лв. от бюджета през 2019 г. Срокът за укрепване на тези свлачища е 2 години и те изтичат през декември тази година", заяви Комитова.

Нови разкрития за нарушения: Държавните фирми масово са харчили милиарди без обществени поръчки (ВИДЕО)

Тя обясни, че в търговското дружество „Автомагистрали“ са постъпили тогава 221 млн. лв., а то е договаряло с 30 фирми да изпълнят работата по тези свлачища. "За няколко месеца са преведени 188 млн. лв. авансови плащания на тези фирми. На всяка от фирмите сумата, която се превежда, се определя по оферта, дадена от фирмата", допълни регионалният министър.

Относно поръчките "ин хаус" за АМ "Хемус" тя заяви, че държавата осигурява през 2018 г. 3,71 млрд. лв. от бюджета за "благородната цел да се изгради магистралата".

"Нашето дружество раздава 976 млн. лв. на 45-50 фирми авансово за бъдещо строителство на магистрала "Хемус". Тези пари са се предавали без обществени поръчки под прикритието на процедурата "ин хаус", допълни Комитова.