/ iStock/Getty Images
Националният ваксинационен щаб, който е изпълнил целите, заради които беше създаден, ще се трансформира в Консултативен съвет по ваксинация към министъра на здравеопазването. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Стана ясно колко българи са се срещали с COVID-19 (ВИДЕО)

По думите му този консултативен съвет ще се занимава по принцип с ваксинациите. Целта е в него да се привлекат хора, които са общественици, представители на пациентски организации, журналисти и др., а не част от администрацията, като целта е да се ангажира по-широко обществеността и да се стимулира процесът на ваксинация, обясни министър Кацаров.

България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията

"Опитваме се и да ползваме всички инструменти за информиране, да избягаме от предразсъдъците и отношенията, а днес предстои среща с представители на СЗО и УНИЦЕФ, които също ни помагат с модели, по които може да се направи здравно-информационна кампания за ваксиниране", допълни още той.

ЕС ще помага на България за ваксинационните кампании

Предстои промяна в регламентирането на изискванията за влизане в страната, които ще бъдат изготвени по подобия на приетите от ЕК критерии за зелена, оранжева и червена зона, в зависимост от степента на разпространение на вируса, обясни още министър Кацаров. Критерите трябва да са обективни и видими за пристигащите в България.