Професор Тодор Кантарджиев за пореден път заяви, че хората трябва да се ваксинират, но за момента техният брой, по думите му, е притеснително малък.

„Някои объркващи послания забавиха темпа на ваксинация и демотивираха хората, не е хубаво това. Като питаш: Защо не се ваксинираш? И казват: Е, чакай, нали умират ваксинираните. Като ги питаш: Кога умират? И те казват: След 6 месеца. Ей такива неща се говорят. Лошото е, че и образовани хора говорят тези неща. Малко срамно е за едно общество, което е с традиции и претенции за висока обща култура. Трябва да се натисне газта и най-важен е личният пример и личният контакт – от врата на врата“, посочи професорът, като помоли колегите си да обясняват с примера си.

Малцинствата не се ваксинират заради страх от чипиране, започва информационна кампания

Той обясни, че в страни, където има слабо ваксинационно покритие, бързо може да бъде отчетен ръст на новите случаи. И даде пример с Русия, където, по данни на СЗО, само за миналата седмица има ръст от 31%.

"Има ли неваксинирано население - винаги може да се получат такива ниши и това, което мен ме притеснява лично, затова съм и активен тези дни, е, че голяма част от ромското население не са ваксинирани. Аз очаквам връщане на хора, които работят в чужбина и то в държави, където има доста разпространение на нови варианти на вируса", уточни проф. Кантарджиев.

Какви варианти предлага Кантарджиев срещу разпространението на индийския щам?

По думите му новите варианти на коронавируса не са опасни, защото ваксините все още им действат.

Освен да се ваксинират, той препоръча хората да са спокойни, да се събират, но навън, и да си починат психически.

Стана ясно колко българи са се срещали с COVID-19 (ВИДЕО)

„И все пак най-важното на този етап е да ваксинираме. Да се ваксинират всички. Децата, които са с хронични заболявания – диабет, белодробно заболяване и т.н. - задължително трябва да се ваксинират. А другите деца аз съветвам също да се ваксинират. Съветвам най-много бабите и дядовците, като мен, защото няма да ни дават октомври да си виждаме внучетата. И то така ще стане в семеен план. Младите хора трябва да се ваксинират“, посочи експертът.

Доц. Кунчев: Децата без проблеми и специфични заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19