Той заяви, че е изключително притеснен от разпространението на този щам
Консултантът по ваксинация срещу коронавирус на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев заяви, че е изключително притеснен от разпространението на новия „Делта” вариант на COVID-19, научи NOVA. Според него трябва да се въведат нови мерки за влизащите в България от страни, където тази мутация доминира.

„Трябва да се взимат мерки. Влизащите у нас трябва да се изследват с PCR тестове. Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели - да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път - трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране”, категоричен е професорът.

На този фон за пореден уикенд в София се организират временни пунктове за имунизация в молове, паркове и квартали.

Вижте в кои градове ще има изнесени пунктове за ваксинация

За първи път един от мобилните кабинети е в квартал „Христо Ботев”. В днешния ден обаче интересът към препаратите в там е слаб. Хората се страхуват от ваксините и смятат, че чрез тях могат да бъдат чипирани.

„Не бих се ваксинирала, защото ме е страх. Ще ме убие. Казаха ни го лекарите, че това са живи клетки. Живеете шест месеца и умирате”, сподели жена, попитана дали би се ваксинирала.

„Замисляла съм се. По телевизиите обаче дават, че се слага чип на ръцете”, каза друга жена от квартала.
NOVA