/ iStock/Getty Images
Щамът "Делта" е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус SARS-CoV-2, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

Щамът "Делта", който първоначално беше идентифициран в Индия, сега е разпространен в повече от 85 страни.

"Като се има предвид скоростта, с която "Делта" се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан. Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус" и следователно "един човек може да зарази не двама, а четирима, шестима, и дори осмина. Затова и сега има значително повече случаи, отколкото в началото на пандемията, всички членове на семейството да се разболяват.

"Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан. На въпрос в Twitter колко опасен е вариантът "Делта" плюс, тя каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса.

"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки".
БТА