Децата над 12-годишна възраст, които нямат специфични заболявания, без проблем могат да бъдат имунизирани при личния лекар или в кабинетите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред медиите след среща във връзка с ваксинацията срещу COVID-19.

Ваксинацията на деца над 12 г. срещу COVID-19 ще започне до дни (ВИДЕО)

"Всичко, свързано с приложението на една ваксина от медицинска гледна точка се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна още в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, което вече е факт, няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани. Както не сме въвеждали с никаква заповед другите ваксинации, така няма нужда от юридическа гледна точка от някаква друга заповед сега", коментира доц. Кунчев.

Кацаров: Възможно е индийският вариант вече да се разпространява у нас

Децата могат да се ваксинират с ваксината на "Пфайзер", която за момента е единствената разрешена за деца над 12 години.

По думи му все още няма информация за въздействието на ваксината върху деца.

България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията


"Няма достатъчно време прилагане, за да можем да направим някакво обобщение, но това, което до момента е приложено, показва, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и при възрастни", допълни Кунчев.