Само 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу COVID-19, отчетоха здравните власти на брифинг пред медиите. Основната причина - дезинформацията, че "някой ще ги чипира, проследява, стерилизира". Това заяви Христо Николов, здравен медиатър в РЗИ-София. Затова здравни медиатори, духовници и представители от шоу бизнеса ще убеждават ромите да се ваксинират, каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Националният ваксинационен щаб ще се трансформира в Консултативен съвет по ваксинация

Д-р Златанов обясни, че са имали работна среща с медиатори, които работят с ромското население. Целта - да се изведат проблемите заради ниското ниво на имунизация сред малцинствата и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи броя на ваксинираните. "Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", допълни Златанов. 

Информирането на ромите ще бъде правено по всички възможни информационни канали, като целта е да им бъде предоставена адекватна и вярна информация за ваксините. Ваксинирането е възможно да се направи във временен имунизационен пункт или от личните им лекари, посочи Златанов и допълни, че здравнонеосигурените лица няма да плащат за ваксинирането, добави още той.

Прилагането на ваксините за всички трябва да бъде еднакво и справедливо, няма да има никакви специални условия за никого и не се предвиждат финансови стимули за ваксинираните“, увери Златанов.

Стана ясно колко българи са се срещали с COVID-19 (ВИДЕО)

„Към момента под 10 на сто от ромското население е ваксинирано срещу COVID-19. Здравните медиатори са поели ангажимент да започнат работа веднага с цел убеждаване на ромското население за ползите от ваксините“, посочи още зам. здравният министър.

Здравният медиатор Христо Николов от своя страна допълни, че сред ромите има дезинформация и те се страхуват, че чрез ваксинирането ще може да бъдат проследявани, чипирани или ще станат "стерилни". „Те почти не се интересуват от реалната ситуация“, уточни Николов.

България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията

На срещата в Здравното министерство присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, общопрактикуващи лекари и представители на здравните медиатори.