В момента епидемиологичната обстановка в страната ни е спокойна, но вероятно към края на август и най-късно началото на септември ни очаква подобна вълна, каквато се развива в другите държави. Това заяви пред NOVA съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова и допълни, че решението е да се ваксинираме всички.

Според нея доказването на случаите на Делта варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка за здравната система и цялото общество.

Доц. Кунчев: Делта вариантът ще бъде доминиращ в Европа и България до края на лятото

7 нови случая на индийския вариант на COVID-19, властите в готовност за затягане на мерките

Затова проф. Кожухарова посочи още веднъж, че именно сега е времето за мерки и хората да се предпазят, като се ваксинират: "Който не е боледувал и не е ваксиниран, нека да отиде да се ваксинира. Защото сега все още има време човек да получи двете дози. Практиката показва, че две дози в много по-голяма степен предпазват. Сега сме края на юни - има достатъчно време и възможност мовек прекрасно да си постави и двете дози, преди да настъпи есента и преди да започнат да се увеличават заболяванията".

„Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко случаи ще имаме. В Русия ситуацията много прилича на българската - имат ваксина, но не искат да я използват. Казват, че искат западна ваксина. Предполагам, че ще им внесат, но едва ли това ще доведе до кой знае какъв резултат. Предстои издигане на вълната. Например там, където има много ваксинирани, като Великобритания и Израел, има вълна, но болните са много малко. Хората с ваксини са категорично предпазени от тежко протичане на вируса и влизането в болница”, потвърди Кожухарова.

Кунчев: При нова COVID вълна някои страни ще се ударят в стената и ние ще сме от тях

Тя коментира и ситуацията в Гърция, където планират да дават по 150 евро на млади гърци и 1 месец безплатен мобилен интернет, като стимули за ваксинация.

"Това е метод на принуда, но очевидно добре работи. Интересен ми е гръцкият пример, при нас едва ли ще сработи - засега такива мерки не се предвиждат“, заяви специалистът.

„Когато имаш възможност да се предпазиш себе си и близките си, моралът казва, че трябва да го направиш. Страх ме е, че се връщаме към един много стар спор – дали цента оправдава средствата. Притеснявам се истински, че в България винаги действаме в последния момент", каза още проф. Кожухарова.

Проф. Кантарджиев: Объркващи послания забавиха ваксинацията и демотивираха хората