/ iStock/Getty Images
Иран обяви, че връща противоепидемичните ограничения в големите градове заради опасения, че новият силно заразен вариант на коронавируса Делта може да причини нова тежка вълна от инфекции, предаде Асошиейтед прес.

След година на борба с най-тежката епидемия от ковид в Близкия изток Иран нареди в 275 града, включително в Техеран, да бъдат затворени всички икономически отрасли, които не са от структуроопределящо значение. В общини, които попадат в червените и оранжевите зони, тоест където има висок риск от разпространение на заразата, ще бъдат затворени всички паркове, ресторанти, магазини за нехранителни стоки, молове, салони за красота и книжарници. Забраняват се пътуванията между градове с висока заболеваемост.

Президентът Хасан Рохани предупреди, че новият вариант на вируса, открит първо в Индия, може да причини пета вълна на зараза в страната. През последните седмици броят на новите случаи на заразяване постоянно расте, а от средата на юни до началото на юли той почти се удвои. От началото на пандемията Иран е отчел 3,2 милиона случая на заразяване и 84 627 починали - най-големия брой жертвите в региона.

Рязкото повишение на случаите на заразяване става и на фона на изоставане на ваксинацията в Иран; напълно ваксинирани досега са по-малко от 2 процента от 84-милионното население, според научното интернет издание "Нашият свят в данни". Според властите досега са поставени общо около 6,3 млн. ваксинни дози. Тези дози идват предимно от чужбина, включително от КОВАКС, международната инициатива за разпределяне на ваксини в страни със среден и нисък стандарт на живот. Иран внесе и дози от китайската ваксина на "Синофарм" и от руската "Спутник V".

Поради все още недостатъчните количества чужди ваксини Техеран активизира усилията си да разработи свои ваксини. Миналия месец властите разрешиха за спешна употреба ваксината местно производство "КОВИран Барекат", без да публикуват данни за безопасността и ефикасността й.

На иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, който преди това предупреди да не се внасят ваксини американско и британско производство с оглед на дълбоко вкорененото недоверие към Запада, бе поставена доза от иранската ваксина на живо по държавната телевизия и той призова хората да последват примера му и да се ваксинират.
БТА