/ dariknews.archive
Проф. Олег Хинков описа стряскаща картина как здравната система трябва да се бори с кризата с разпространението на коронавируса. 

Според него здравеопазването страда от липсата на специалисти - няма достатъчно анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които да могат да поемат една пандемия. 

По думите му решението не е в закупуването на много респиратори, а в отделения за интензивно лечение.

Медицински експертен съвет ще подпомага работата на щаба и министрите (ВИДЕО)

В България нямаме истински реанимации, имаме фалшиви реанимации. Живеем в страшни времена и сега не е време да се сочи с пръст, сега не е време за възмездие, каза Хинков пред БНТ.

Според него анестезиолозите ни нямат идея каква е работата на реаниматора и няма как за няколко дни медици да бъдат обучени за реаниматори. 

"По една реанимационна сестра на 12 часа е нужна за един пациент на изкуствена белодробна вентилация. Тя трябва да е неотлъчно до пациента", посочи Хинков и пресметна, че са нужни поне 40 сестри на едно отделение от 10 легла.

"Ако за нормалното функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години, категоричен е проф. Хинков.

Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция - болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, прогнозира още той.

171 случая на коронавирус у нас (ВИДЕО)

Професорът обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. 
"Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата - респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват", попита той.

С оглед на ситуацията Хинков припомни, че 4000 души за един месец са починали през пролетта на 2009 година от свински грип, като жертвите основно са били млади хора, родилки и бременни жени. Според професорът ние в момента се намираме в ситуация, подобна на тази.