/ БГНЕС
Имаме нужда от един медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на финансови, икономически и социални решения“, това каза премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с пулмолога проф. Коста Костов.

Целта е да се обединят всички усилия и хората, които разбират, да намерят най-добрите решения, стана ясно от думите на премиера.

„Щабът си работи добре, но на нас ни трябва съвет колко добре се справяме, колко време би продължила кризата, да се следят другите държави, от какво да се пазим. Да ни подпомагате с решения, за да управляваме процесите“, обърна се премиерът към проф. Костов.

171 случая на коронавирус у нас (ВИДЕО)

„Ако не сме единни, ако не сме сплотени, няма да се справим. Взехме навреме мерки и ако прибавим към всичко онова и създаване на експертен медицински съвет, ще можем занапред да имаме готовност да дадем оръжие на всички медици да се справят. Нашият народ заслужава цялата ни мощ, цялото ни професионално ангажиране, за да можем всички да направим необходимото и да излезем от тежкото състояние с успех“, отговори той.

Проф. Костов даде идея два пъти в седмицата новият медицински съвет да отговаря пред журналисти на чисто медицински въпроси, които интересуват хората.

"Ще отправим други послания към обществото, чисто професионални, защото щабът не може да се справи с всичко. Когато дойдат усложненията, съветът да дава необходимите указания, да отговаря на въпроси", уточни той.

"Щабът е подчинен на правителството, съветът е подчинен на правителството, най-доброто между двете ще става задача за изпълнение на министрите. Трябва да има диалог. Ако има грешка в мерките, първо трябва аз да ги знам, за да ги променя. Целта е повече мозъци, професори, учени да ни помагат", разясни премиерът Борисов.

„От понеделник с министъра на образованието започваме обучение за лечение на коронавирус и подобни хора ще излизат, ще обучават, ще дават мнение“, каза още премиерът.

Излекуваните от коронавирус у нас са вече трима

„Всеки член на медицинския експертен съвет ще определи една малка работна група от двама човека, за да може тази 24-часова информация да я смила, да я подава, да я концентрираме в точни послания“, добави проф. Коста Костов.

Той предлага и да се създаде една платформа, в която лекарите да влизат и да дискутират всички тези въпроси.