„Винаги има ефект, дори и от временно затваряне. Видяхме, че не се намали много броят, но се движи около 4000. Страхувам се, че това няма да е достатъчно. Според мен това е мярка за насилствено „вкарване  на разумност”. Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне и мерките ще бъдат по-меки”,  заяви проф. д-р Ива Христова - заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести, в ефира на „Събуди се” по NOVA.

2537 новозаразени с COVID-19 за последните 24 часа, 9674 души са в болница

Според нея, докато хората продължават да неглижират вируса, ще се наблюдава покачване на бройки и ще са необходими строги мерки. Тя е на мнение, че е много важно ваксинирането да се случи максимално бързо.

„При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса. Той няма да спре да мутира. Сегашното покачване се дължи на британския щам, който циркулира навсякъде. Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме”, смята проф. Христова.

Проф. Балтов: Ако има четвърта вълна, ще е през есента (ВИДЕО)

Относно бразилския щам, инфекционистът подчерта, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване. Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране. Проф. Христова е на мнение, че ако манталитетът ни остане същият, ще се стигне и до четвърта вълна на вируса.
NOVA