"Пирогов" има готовност да открие още едно отделение за COVID от понеделник
"През последните дни бавно и плавно се увеличават хоспитализираните. Правим всичко възможно да увеличим своя капацитет, сега сме много по-подготвени и грижите са по-адекватни", каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той информира, че починалият 23-годишен гръцки студент е постъпил в "Пирогов" с травма, след това са се получили усложнения, а смъртта му е причинена от тежък хематом в мозъка, получен от удар след нещастен инцидент. По случая е назначена проверка.

Проверяват случай на починал гръцки студент след ваксинация

Професор Балтов обясни, че ако си ваксиниран, вероятността да се разболееш тежко е минимална. "Нямаме болни в "Пирогов", които да са били ваксинирани, но ваксината не гарантира на 100%, че никога няма да се разболеете отново", допълни той.

Той бе категоричен, че има запазени втори дози за всички, които са се ваксинирали с първа доза, а до края на месеца ще бъдат ваксинирани всички членове на избирателни комисии. Мобилни секции ще има и в "Пирогов", в които ще може да се гласува.

Ангелов прогнозира колективен имунитет до края на лятото (ВИДЕО)

Според медика, смъртността от COVID у нас не е по-различна от тази по целия свят. "Младите се заразяват повече сега, като проблем е, че те в началото си мислят, че ще им премине и така се получават по-тежки случаи", добави той.

Професор Балтов информира, че "Пирогов" има готовност да открие още едно отделение за COVID от понеделник. Системата е готова за още повече пациенти, като до пика, според него, може да се очаква нарастване на заразените с още около 1000 души.

"Четвърта вълна може и да няма, но ако има, ще е през есента", заключи проф. Асен Балтов.
nova.bg