"Очакваме да дойдат много повече ваксини през април", каза министърът
В момента има бум на желаещите от първа и втора фаза да се ваксинират. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Сливен.

Той отбеляза положителната тенденция, че ваксинираните медици в момента са добре и работят.

Близо 4000 новозаразени за денонощие, 99 души загубиха битката с COVID-19

"До момента ние почти бяхме приключили първа и втора фаза и от няколко дни ние ги започавме отново. Има голямо желание от медици, които още не са се ваксинирали, същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и на там. За мен е важно, че успяхме да убедим хората да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Ако такива останат нагласите на хората, до края на лятото можем да постигнем колективен имунитет в страната", прогнозира проф. Ангелов.

По думите му се очаква през април у нас да има много повече ваксини, като така гражданите ще могат да избират.

"Хората, които са се ваксинирали, не боледуват. Някои ваксинирани имат лека клинична картина - хрема, болки в гърлото, но няма опасност за техния живот и здраве", уточни министърът.

Проф. Балтов: Коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания (ВИДЕО)

Той каза още, че ще издаде заповед, с която ще нареди всички налични дихателни апарати да бъдат поставени до болничните легла, за да са в готовност.

По отношение на ситуацията в Сливен министърът отчете, че заетите легла за COVID болни са 130.

Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда,  е осигуряването на „Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник”, увери той.

Създават Експертен съвет за бременни и родилки с COVID-19

„Наблюдаваме тенденция на заразяване на цели семейства.  Има свободни легла на територията на лечебното заведение в града. Има всички необходими медикаменти и консумативи. Сливен ще се справи с натиска, много млади хора видях в болницата, благодаря на всички млади лекари, сестри, санитари. Това ми дава уверението, че много млади хора идват да ни помогнат", каза още министър Ангелов.

По думите му е още много рано да се говори за удължаване или разхлабване на противоепидемичните мерки.
 

 
 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов в Сливен

Публикувахте от DarikNews.bg в Петък, 26 март 2021 г.