Ключовото, върху което евролидерите са се обединили на срещата днес е, че ваксините трябва да се разпределят по начин, който да помогне на всички държави членки. Това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн заседанието на Европейския съвет. 

„Има много детайли и спорове, но накрая днешната ключова дума е солидарност, заедност. Доволен съм от много тежките дискусиите. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими”, добави министър-председателят.По време на срещата е била „окуражена” ролята на Европейската комисия и на Урсула фон дер Лайен за „изключително твърдата позиция, която трябва да води към спазването на договорите на компаниите, които бяха избрани от ЕК” за ваксините.

Премиерът обяви, че днес евролидерите са получили информация за руската ваксина „Спутник V”. „Те са представили своите документи в Европейската агенция по лекарствата. Тепърва ще се одобрява, ако се одобри в следващите месеци - най-рано - юни”, добави Борисов.  

Относно цифровия дигитален сертификат премиерът каза, че са се отчели всички проблеми, които възникват около личните данни, с хората, които не могат да бъдат ваксинирани или имат заболявания, които не позволяват имунизация. 

„Възможността на хората да пътуват свободно, да се движат свободно - основен принцип в Европейския съюз - да бъде спазен. Зеленият цифров дигитален сертификат да бъде в услуга за по-бързо и по-леко придвижване и да не се стига до карантиниране”, обясни още той.

Борисов каза, че е информирал колегите си относно „шпионажа, който се води в България и това, че се налага руски дипломати да се обявяват за персона нон грата”. „Всички колеги са много добре запознати с действията на българските правораздавателни органи”, допълни министър-председателят.  

Борисов съобщи, че всички лидери са приветствали американския президент Джо Байдън с „голяма радост”.

„Изключително съм удовлетворен от начина, по който той начерта бъдещето за взаимоотношенията с Европейския съюз. Пак повтарям, ключовата дума беше солидарност и взаимопомощ във всяка една сфера”, заключи премиерът.
NOVA