/ iStock/Getty Images
Спешно предприемане на действия и забрана на износа на животоспасяващи лекарства, включително и инсулин, поиска проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Това съобщиха от парламентарната комисия. Проф. Ангелов посочва в писмото си, че очаква в спешен порядък министър Хинков да информира здравната комисия за предприетите мерки.

В комисията по здравеопазване е постъпило писмо от инсулинозависими пациенти, в което се посочва, че в аптечната мрежа липсват два вида инсулин.

В Министерство на здравеопазването (МЗ) през последния месец са постъпили два сигнала за недостиг в аптечната мрежа на единият от инсулините, посочени в писмото на пациентите, като сигналите своевременно са предоставяни на Изпълнителната агенция по лекарствата за проверка (ИАЛ), казаха от пресцентъра на МЗ.

От информацията в постъпилата в МЗ ежеседмична справка от ИАЛ за лекарствени продукти в недостиг, е видно, че към 27 октомври 2023 г. притежателят на разрешението за употреба има налични количества от лекарствените продукти в собствения му склад и в складовете на четиримата основни търговци на едро в страната, посочиха още от МЗ.

Съгласно предоставената от ИАЛ в МЗ информация, от началото на 2023 г. се осъществяват редовни доставки за българския пазар на двата вида инсулини, за които в писмото се твърди, че липсват в аптечната мрежа. Няма сериозни отклонения от планираните дати на доставки. Следващите планирани доставки са през декември, допълниха от МЗ.
Десислава Пеева/БТА