/ iStock/Getty Images
Депутатите приеха и на второ четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г.

По-рано днес измененията бяха гласувани на първо четене, след като точката беше включена допълнително в дневния ред на парламента. 

С промените на практика се отлага срокът, от който НЗОК ще плаща по нов начин лекарствата на болниците. Срокът за приемане на методиката за заплащане на лекарствени продукти беше 1 октомври т.г., но с гласуваната днес промяна той се отлага за 1 февруари 2024 г. 

Удължават срока, в който НЗОК ще заплаща лекарствата на болниците по новата методика


Възлага се Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса да приеме методиката по чл. 45, ал. 29а от Закона за здравното осигуряване в срок 1 февруари 2024 г. и Националната здравноосигурителна каса да заплаща лекарствените продукти на цена, равна на цената, определена по реда на чл. 45, ал. 29а от Закона за здравното осигуряване от 1 февруари 2024 г.

Приетите днес на две четения изменения влизат в сила от 1 октомври 2023 г.

Лекари алармират за риск онкоболните да останат без животоспасяващи лекарства

В мотивите за настоящите изменения се посочва, че преди около два месеца с преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК е било направено допълнение в чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, което предвижда в случаите, когато няма действащи рамкови споразумения за предходната година, НЗОК да заплаща лекарствените продукти по цена, равна на най-ниската цена за единица количество лекарствено вещество за същия лекарствен продукт от доставените на всички, сключили договор с НЗОК болници през месеца, предхождащ месеца, за който се отнася отчетът на лечебното заведение.

Цената не може да е по-висока от утвърдената цена в законоустановения списък или от доставната цена за съответния медикамент в болницата, а стойността на заплащане се определя от цената и количеството приложено лекарствено вещество. Това на практика означава, че НЗОК ще заплаща дадено лекарство на всички болници, отчели го през текущия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, отчетена от едно лечебно заведение за предходния месец, се посочва в мотивите на вносителите.

Приемането на нормативната промяна предизвика силен обществен отзвук, тъй като разпоредбата на чл. 45, ал. 29а от Закона за здравното осигуряване поставя в риск лечението на пациентите и финансовата стабилност на лечебните заведения, пише в доклада на здравната комисия.

Там се посочва още, че настоящият законопроект е в отговор на създалото се напрежение в системата и постъпилите множество становища в Народното събрание от лечебни заведения и производители на лекарствени продукти, предвид изтичането на 1 октомври т.г. на срока за приемане на методиката.
Теодора Цанева/БТА