Природозащитници срещу общинската система за третиране на отпадъци
Природозащитници срещу общинската система за третиране на отпадъци / снимкa: Sofia Photo Agency

Природозащитни организации се обявиха срещу предложението на Столична община за интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на София. Това стана на обществено обсъждане на доклада на ОВОС за системата, организирано от сдруженията в пресклуба на БТА.

Според тях докладът за ОВОС за инвестиционното предложение е непълен и целта му е да оправдае едно решение, взето предварително. Екоекспертите смятат, че избраната технология не е екосъобразна, остаряла е и е вредна за хората, които живеят наоколо. Освен това от отпадъците, които се изгарят, щели да останат също голямо количество отпадъчни продукти.

Ивайло Хлебаров от екологично сдружение "За земята" смята, че докладът е компрометиран и с изопачени данни. Според него е странно общината да се надява на еврофинансиране за проекта при положение, че ЕС насърчава тенденциите за рециклиране на битовите отпадъци, а не на изгарянето им. Хлебаров заяви, че в България има проблем и със самото законодателство по отношение на опазването на околната среда и реално се създава конфликт на интереси. Хем експертите работят за една институция, хем тя трябва да дава оценка за техния ОВОС, поясни Хлебаров.

Подобна е позицията и на Ради Радев от "Екофорум". Според него в българските закони има недостатъци, които дават възможност да се разработват законосъобразни, но вредни схеми.