Ледените температури навън препълниха кризисните центрове и приютите за бездомни в страната.

В Пловдив капацитетът на приюта не само, че е запълнен, но там са изправени и пред криза за храна.

Нямат средства, за да хранят по три пъти на ден приютените хора. Управителят на центъра дори отправи призив в социалните мрежи за дарение на хранителни продукти.

Община Пловдив ще помага на бездомните хора в студените зимни месеци

„Откакто започнаха студените дни в приюта са приети седем души. Един от тях ни беше изпратен от социалните служби в Карлово. След операционна намеса в УМБАЛ „Свети Георги” той беше настанен с рана на крака след измръзване.

Сега при капацитет от 25 души, при нас са настанени 24-ма нуждаещи се”. Това заяви управителят на приюта за бездомни хора в Пловдив Димитър Семерджиев. По думите му, запасите от храна на приюта се изчерпали, защото започнали да изхранват настанените в него хора вместо по веднъж по три пъти на ден.

„След призива ни се отзоваха много хора. Дори се наложи да връщам някои, дошли да оставят продукти”, посочи в ефира на „Здравей, България” Семерджиев. Сега запасите ще стигнат за следващите поне 20 дни.

Заместник-кметът по социалната политика на Община Пловдив Георги Титюков посочи, че приютът ще бъде подпомогнат и ще се дофинансира дейността му, за да може всички, потърсили подслон, да не останат без топла храна.
nova.bg