Приемната грижа като алтернатива за децата от домовете
Приемната грижа като алтернатива за децата от домовете / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Приемната грижа като алтернатива за децата от домовете
56587
Приемната грижа като алтернатива за децата от домовете
  • Приемната грижа като алтернатива за децата от домовете

След като българското правителство си е поставило амбициозната цел да закрие домовете за изоставени деца, най-добрата алтернатива за тези деца би била възможността те да заживеят в семейство. Мнението изрази председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов по време на откриването на втората национална кампания в подкрепа на приемната грижа, организирана от Българския младежки Червен кръст.

Десетки балони полетяха в небето над София като символ на вярата, че всяко дете ще намери своето семейството.

Кампанията започна едновременно в119 общини от 28-те области в страната, като тази година надсловът, под който се провежда, е "Всички имаме грижата".

За да се реши едно семейство на приемни грижиq му е нужен не само стимул, но и информираност, обясни председателят на Българския младежки Червен кръст Атанас Цветански: "Това е нещо сериозно, но се надяваме, че хората, имайки информация, имайки убеждението, че това е една кауза, нещо благородно, ще има повече желаещи за това нещо".

По думите на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов разширяването на услугата "приемна грижа" е една от най-стабилните и сериозни мерки за предотвратяване на изоставянето на деца в домове: "В България в момента в домове живеят близо 4700 деца".

Със сигурност много хора не са готови да стана приемни родители, но в същото време искат да знаят как да помогнат, обясни Ваня Недялкова, консултант по приемна грижа към Българския червен кръст: "Има една хубава африканска поговорка, която в превод на български е нещо като: Цяло село едва стига, за да се отгледа едно дете". Търсим селото".

Част от това село е приемният родител Емилия Младенова: "Така се случи в живота ми, това дойде, аз го приех, разбира се, трудности има, както при всички деца - и не слуша, и има неща от живота, който досега е водила, които също са пречка. Но винаги си казвам, че всичко друго е по-добре, отколкото, ако остане в дома".