Само в рамките на петъчния ден екипите на Спешна помощ са реагирали на над 300 сигнала
Здравната криза се задълбочава. Получават се все повече сигнали за липса на свободни места в болниците. Няма и достатъчно медици.

Проф. Балтов: Това е тунингован в лаборатория вирус (ВИДЕО)

Тежка е ситуацията и в Спешна помощ. В петък вечер са получени десетки сигнали, предава NOVA. Стигна се и до напрежение около един южноафрикански гражданин, който бил със съмнение за коронавирус. Не беше приет в няколко болници, в крайна сметка лекарите от „Пирогов” се погрижиха за него, но състоянието му остава тежко.

Заради висока температура на чуждестранния гражданин по-рано в петък е направен бърз тест за коронавирус в „Пирогов”. Той обаче е бил отрицателен и на мъжа е отказан прием в лечебното заведение. След това той е бил пренасочен към Инфекциозна болница. Там обаче също не бил приет и го върнали обратно в „Пирогов”.

В здравното заведение установили, че освен че е употребил наркотици е и с 1,8 промила алкохол в кръвта, което допълнително  усложнява ситуацията. „Пациентът е видимо замаян, той не говори български, контактът на английски също е затруднен.

Пациентът е трудно контактен, не напълно адекватен и вече сме взели необходимите изследвания, проби и ще се докаже, но той е стабилен като състояние. Следват изследвания и преценка за насочването му към съответното отделение”, заяви пред д-р Илиев, специализант в „Пирогов”, който лекува южноафриканския гражданин.

Нови противоепидемични мерки в лечебните заведения

Само в рамките на петъчния ден екипите на Спешна помощ са реагирали на над 300 сигнала. В близо 40 от случаите те са били за съмнения за COVID-19. След всеки пациент има и сериозна дезинфекция на линейките и затова те закъсняват за адресите.

Близък на пациент, който дълго чакал прием в болницата разказа следното: „Опитахме се да звъним на линейка вече повече от 3 часа казват, че няма връзка с линейка. Ходил е на доктор, направена му е снимка и снимката показва, че има двойна бронхопневмония.

И в момента казаха, че тука не могат да го приемат, не искат да го приемат в Александровска болница и никъде не искат да го приемат, а линейка не идва”, оплака се Младен Димитров

Едва 11 са лекарите от Спешна помощ, които през тази нощ ще могат да реагират на сигнали в София.
nova.bg