COVID-19 е изкуствено създаден в лаборатория. Такава убеденост изказа за първи път публично директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"За мен това е един вирус, който може би даже... Може би мога да го кажа и в студиото вече, вече виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента.

И за мен това е един тунингован вирус. Тоест, според мен има някакъв лабораторен принос към този вирус. Защото всички досега коронавируси досега са изчезвали и заразите са се самоспирали", заяви в ефира на NOVA проф. Балтов.

Той обясни, че на това заключение навежда пълното разминаване в поведението на COVID-19 с принципите на вирусологията.

Обичана учителка от Търговище почина от COVID-19, класът ѝ отказа да учи присъствено

Шефът на "Пирогов" още веднъж повтори, че този вирус няма нищо общо с грипа. "Категорично не е прост грип!", отсече лекарят.

По повод разнобоя в лекарската гилдия и твърденията на доц. Атанас Мангъров, шефът на "Пирогов" коментира: "Аз не искам да коментирам човек, който се хвали че са му раздавали сладоледчета и гевреци, защото много го обичали хората".

"Да обикаляш студиата и да разправяш, че няма такъв вирус, това не е нормално", заключи Балтов и припомни колко противоречия е имало в позициите на самия шеф на детското инфекциозно отделение, който не лекува пациенти с коронавирус. "Първо трябва много да се тестуват, после защо толкова много! Първо няма такъв вирус , после този вирус е един прост грип - извинявайте, категорично не е прост грип", изригна шефът на спешната болница.

Колегите на проф. Хубчев с послание след смъртта му от COVID-19 (ВИДЕО)

Капацитетът на "Пирогов" за лечение на болни с COVID-19 е запълнен, каза още директорът на лечебното заведение. В момента там се лекуват 68 пациенти с коронавирус, от които 4 са в тежко състояние в реанимацията.

„За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави проф. Балтов. Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари.

"Те обаче са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. За съжаление, много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус", посочи директорът на болницата.

Той е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките. Проф. Балтов посочи, че е получил информация за провеждане на панаир в Търговище. Според него той е причината за бум на заразените в областта. Такъв се забелязва в последните дни в Сливен. 

"Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. Все пак РЗИ налага контрола. В някои градове мерките се спазват, в други не, ние няма как да знаем къде точно се случва това", каза проф. Балтов и подчерта, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.

Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията.