Преди 2 дни битката с коронавируса загуби един от най-уважаваните ни лекари - професор доктор Георги Хубчев от университетската болница в Бургас, избран за лекар на годината през 2019 година. Неговите колеги не могат да приемат загубата му. Те го описват като невероятен професионалист и прекрасен човек.

COVID-19 уби проф. Хубчев - лекар на годината за 2019

„Беше виртуоз в операционната. Невероятен медик, началник,баща и приятел. Като специалист беше поливалентен. Нямаше друг такъв нито акушер, нито гинеколог”, сподели д-р Делян Йорданов, цитиран от NOVA.

Той е и човекът, с когото д-р Хубчев се свързва първо, когато чувства първите симптоми.

Проф. Балтов: Това е тунингован в лаборатория вирус (ВИДЕО)

„Помоли ме да взема дежурството му.  Не звучеше добре. По-късно, когато говорихме отново, гласът му звучеше много зле. Взех акушерка и отидохме при него с медикаменти. Докарахме го дотук”, сподели той.

В деня, в който д-р Хубчев е диагностициран, колегата му – д-р Сашо Георгьовски също разбира, че е заразен. При него нещата протичат по-добре – без сериозни оплаквания и  тежки състояния. Той се лекува вкъщи.

„Професорът имаше лошият късмет да е в тази група болни, при които болестта протича имагинерно. Изходът, за съжаление, беше този, който за всички е ужасяваща трагедия. От момента, в който бе докаран в болница, болестта при него протичаше като затегнат грип. ”, разказа и анестезиологът доктор Николай Игнатов. Той е бил до д-р Хубчев в Реанимацията, а сега и самият той е заразен и е под карантина.

395 са новозаразените с COVID-19, 18 са починалите


Лекарите насочват цялото си внимание и усилия към лечението на д-р Хубчев. Те са употребили всички възможни лекарства. Акушерът дори е дал първа отрицателна проба.

„С това заболяване ние получаваме само препоръки. Те са подплатени с 3-4 публикации и проучвания, които не са 100% утвърдени. Те са с известен успех, с предполагаема успеваемост. Последният хит е „Ремдисивирът”, за съжаление процентът на успеваемост съвсем не е голям. Кръвната плазма, колкото може да бъде полезна, има съобщения, че не е. Тя може да освободи  състояние на цитокинова буря. Това е чужд биопродукт, който пряко стимулира имунната система”, обясни д-р Игнатов.

Обичана учителка от Търговище почина от COVID-19, класът ѝ отказа да учи присъствено

Според него България се справя отлично с вируса. Той е на мнение, че в момента е постигнат златен баланс. Относно мерките, д-р Игнатов заяви, че евентуално затягане няма да подобри ситуацията. Той съветва да се спазват мерките на щаба и грамотната медицинска общност.

„Всички трябва да преминем през това. За съжаление 85-90% ще го преминат и няма да разберат, че се е случило”, прогнозира д-р Игнатов и подчерта, че това не е обикновен грип.
„Д-р Хубчев беше много здрав човек и с почти несъществени придружаващи заболявания. Това е феномен, който на този етап няма обяснение. Не може да се търси медицинска логика. Може би тези разнопосочни прояви на вируса, а оттам и разнопосочните мнение на специалистите, карат хората да гледат с недоверие на това, което се съобщава. 40% от хората са асимптомни, едва 5% стигат до най-тежките усложнения. Това дава повод на хората да мислят, че нещата са ок, но този грип е сериозен”, обясни анастезиологът д-р Христо Якимов.
NOVA