Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Ще свикаме новото Народно събрание в законно установения срок, който е до месец, но моето намерение е това да стане по-рано, заяви президентът Румен Радев при откриването на „Шестия европейски панаир на предприятията и кооперациите от социалната икономика” в Международен панаир – Пловдив. По думите му моментът е труден и най-вероятно за съставянето на правителство ще се наложи коалиция и ще са необходими компромиси.

Вижте окончателното разпределение на мандатите в парламента
 
"В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека те спокойно обмислят, какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време", коментира държавният глава.
 
Радев отказа до коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант с уточнението, че не иска да влияе. Той припомни, че по Конституция президентът прави консултации с партиите, но не формира коалициите, което е ангажимент на самите тях.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.65%, БСП – 27.20%
 
"Нека намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства", добави Румен Радев.
 
На въпрос какъв кабинет очаква Радев отговори: "Надявам се да бъде кабинет на националната цел и националното единение."
 
Запитан как ще коментира искането на Лютви Местан за касиране на изборите, президентът каза: "Аз мисля, че мераците на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции."

Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?
 
За Копривщица държавният глава отбеляза, че не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на Копривщица.
 
"Копривщица принадлежи на България и това е наше културно-историческо наследство", добави Радев.
 
В Пловдив президентът откри Шестия европейски форум за социално предприемачество.