Копривщица
Копривщица / ThinkStock/Getty Images
Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?
93144
Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?
  • Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?
Общинският съвет в Копривщица е приел да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Това се е случило няколко дни преди изборите, но за ключовата промяна стана ясно едва сега. Това решение ще развърже ръцете на бизнеса да строи нови сгради и съоръжения.

Културното министерство: Копривщица е исторически резерват и трябва да бъде съхранен

Президентът Румен Радев призова за незабавно спиране на решението за промяна в статута на града-музей. „Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България“, написа държавният глава във Facebook.

Уникално ловешко село с над 100 паметника на културата е на път да изчезне

„Призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България“, категоричен е Радев.
 

Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Затова призо...

Публикувахте от Румен Радев в 30 март 2017 г.
Междувременно кметът на Копривщица Генчо Герданов обясни пред Дарик, че няма против нови инвестиции и разширяване на града, стига сградите да не са високи и да не се отличават от Възрожденската архитектура.

„Град Копривщица е обявен за архитектурно-исторически резерват през 1971 година с решение на Министерски съвет. Аз съм против да отпадне като дефиниция това нещо. Новосформираният Министерски съвет, който аз съм сигурен, че ще бъде оглавен от Бойко Борисов, се надявам, че ще обърне внимание на това постановление и на градове като нашия, които са по-различни“.

ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА (СНИМКИ)

Запитан дали има опасност, ако този статут бъде променен от Министерството на културата и с решение на Министерския съвет да започне строителство и взето ли е това решение под натиска на местни бизнесмени, които искат да развиват в тази посока града, Герданов обясни:

„Ние нямаме против инвеститорите в Копривщица. Широко сме отворени – даваме възможност на всеки, който иска да строи в Копривщица, но изискването ни е всичко да бъде съобразено с архитектурата на града“.

Копривщица
ThinkStock/Getty Images

Пред Дарик кметът на Копривщица не можа да обясни допитал ли се е до своите съграждани преди Общинският съвет да вземе съдбоносното за града решение: „По време на провеждането на тази сесия аз бях в Париж по покана на Ирина Бокова. Ще направим всичко възможно да съхраним Копривщица такава – автентична, чиста и модерна.

Жителите на Копривщица имат съмнения, че решението на Общинския съвет е взето под натиска на местни бизнесмени, които имат амбицията да строят в града.

Копривщица
БГНЕС, архив