Президентът Румен Радев направи нова серия от допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на следващ проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес той се срещна с представителите на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и "БСП за България". Те обосноваха още веднъж своите позиции, виждания, приоритети и цели. В сряда държавният глава ще разговаря и с членовете на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. 

ИТН при Румен Радев
БТА

Първи днес при президента влязоха от "Има такъв народ", представени от Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева. 

Отговорността, която получихте с първия мандат за съставяне на правителство, не се реализира. Явно - и политическата ситуация се изостри. Изострят се обаче и кризите, пред които е изправена България. Това повишава необходимостта да имаме редовен кабинет. Затова е изключително важно да се отнасяме по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси  и консенсус, за да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание. Трябва да изчерпаме всички възможности, обърна се към представителите на „Има такъв народ” президентът Румен Радев.

Той посочи, че е важно да бъде намерен верният път за съставяне на редовен кабинет. „Важно е да чуем вашата формула за взаимодействие с останалите парламентарно представени политически сили, така че да може да се намери верният път и да имаме успех в съставяне на редовен кабинет. Това е, което очакват българите и хората със загриженост на фона на кризите, пред които сме изправени“, допълни той.  

Радев: Ще преценя кога и на кого да връча третия мандат



От своя страна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че са опитали да съставят правителство, но са били предадени, затова оттук нататък отговорността е в ръцете на другите партии.

В крайна сметка ние опитахме да съставим правителство. Бяхме предадени в средата на разговорите. Сега в парламента има още пет партии – общо 175 депутата. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е при тях. Те имат възможност да съставят кабинет, след като отказаха да работят с нас по неясни причини. „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ДПС, БСП и ГЕРБ могат да съставят кабинет – дали с всички гласове, дали някоя от партиите да реши да излезе да се поразходи по време на гласуването. Имат тази възможност. Там има огромна група хора, които са гласували за тях. Ако искат това, нека го направят. Съществува известна морална дилема - как ние бяхме дългата ръка на ДПС и ГЕРБ, а след това, ако направят кабинет с тези две партии... Това е тяхно решение, ние не можем да коментираме техните решения“, каза Йорданов.

„Страната е изправена пред поредица от кризи. Вчера в тази зала на Консултативния съвет стана ясно, че голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство бързо, или не“, допълни той.

ИТН при Румен Радев
БТА

След проведените консултации при президента Румен Радев от "Има такъв народ" заявиха пред медиите, че остават на същата позиция - няма да подкрепят трети мандат за съставяне на правителство. 

"Ние сме единствените, които от самото начало не се отмятаме от това, което сме говорили, за разлика от нашите колеги от другите политически партии. Никой не може да ни обвини, че си сменяме мнението през ден. Заявихме много ясно и категорчно - трети мандат няма да подкрепим, защото няма политическа логика в това - останалите да не подкрепят правителство на най-голямата парламентарно представена група, а в същото време да очакват от нас да подкрепим следващо правителство на малцинството, което странно защо ще управлява с плаващи мнозинства, в което ние също бяхме обвиняване", обясниха от "Има такъв народ". 

Виктория Василева от ИТН коментира и призива на лидера на ИТН Слави Трифонов да подкрепят служебното правителство във връзка със засиления миграционен натиск.

Независимо от всички политически напрежения и игри, има неща, които са над всеки един от нас. Това са изключително тежки национални проблеми, какъвто е проблемът с мигрантската криза, която много скоро може да почука на нашата врата. Нормално е да постъпим така, както се очаква от едни отговорни български граждани, и да подкрепим тези усилия на правителството, които са насочени към справяне с конкретно тези проблеми“, посочи тя.

Окончателно: Парламентът одобри оттеглянето на кабинета на „Има такъв народ“

ИТН при Румен Радев
БТА


ГЕРБ към Радев: Сега е ред на партиите, които се родиха под Вашия юмрук на площада, да поемат отговорност

След това на консултации при президента влязоха и представителите на ГЕРБ - Даниел Митов, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков.

„Това е вторият цикъл консултации, които провеждам с парламентарно представените политически партии в 46-ия парламент за съставяне на редовно правителство. Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет“, заяви в началото на разговора Румен Радев.

„В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства – да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост“, добави президентът.

„Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната“, допълни той. 

ГЕРБ при Румен Радев
БТА

"Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага, без да представяме състав и структура на Министерски съвет. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия. По отношение на актуализацията на бюджета сме на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание. Там трябва да водим дебат дали има достатъчно финансови средства. Считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макар че месеци преди това т.нар. партии на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното. Преди година също имахме COVID криза, г-н президент, също се справяхме с редица  предизвикателства. Надявам се, че мигрантската вълна не е забравена, но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхната отговорност, а и на вашата, г-н президент. Защото тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада. Затова категоричното ни становище е, че няма нужда от допълнителни консултации с парламентарната група на ГЕРБ. Когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден“, допълни Атанасова.  

ГЕРБ при Румен Радев
БТА

Държавният глава отговори, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите му, актуализация на бюджета трябва да има.

Относно това каква държава ни остави ГЕРБ – българите дадоха своята оценка. Как се справихте с COVID-кризата личи по това, че хиляди българи изгубиха живота си, умираха в линейките и по стълбите на болниците. Тази криза се отрази и на бизнеса”, отвърна държавният глава.

„Не бързайте с изводите - и сега броят на заразените с COVID-19 и починалите расте. И не търсете индулгенция в решенията на НС за бъдещи действия, справяне или несправяне на евентуално служебно правителство”, каза още Атанасова.

ГЕРБ при Румен Радев
БТА


„Темите, свързани с бюджет, мигрантска вълна и COVID криза отново бяха обсъдени. Очакваме препотвърждаване на загрижеността на всички парламентарни групи за отговора на тези кризи. Считаме, че докато миналата година тези кризи съществуваха, но се отричаха, сега е време да се носи отговорност. Апелираме партиите, които считат себе си за алтернатива, да поемат тази отговорност“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти след консултациите.

Отговорността отдавна не е в ГЕРБ, от месец март. Когато ние носихме отговорността за цялата държава, ясно я съзнавахме и имахме отговор на всеки въпрос и по отношение на мигрантската криза, и на COVID кризата и по отношение на средствата в държавния бюджет. Българският избирател на 11 юли посочи ИТН за партията победител. Те отказаха да носят тази отговорност. Сега всички останали, които миналата година ни убеждаваха, че са алтернатива на управлението и единствено следват принципа „Да изчегъртаме ГЕРБ“, е време да поемат тази отговорност и е в техни ръце решението за изход от парламентарната криза, която вероятно предстои. Неколкократно заявих, че промяна в нашата позиция няма“, каза още Атанасова.

„Най-вероятният сценарий зависи не от сценаристите в едно телевизионно шоу, а други, които построиха предизборните си кампании върху антиГЕРБ реторика. Сега е техен ред да решават какво ще правят. Ако никой не успее да състави правителство, отиваме на трети поредни избори. Това как ще се отрази на българския избирател и на бюджета е въпрос, който сигурно по-късно ще водим разговори. Дали ще има избори 2 в 1, или ще имаме всяка седмица на месец ноември дата за избори, също е въпрос, на който предстои да се даде отговор и в парламента, и в президентската институция“, добави тя.

ГЕРБ при Румен Радев
БТА


"БСП за България" бяха третата партия, която направи консултации с държавния глава. 

"Вашите колеги от ГЕРБ-СДС" потвърдиха още веднъж, че ще върнат втория мандат, което поставя голяма тежест върху третия мандат и дали българският парламент ще отговори на очакванията на българските граждани, или той ще бъде пропилян отново. Затова трябва диалог, отговорност и конструктивност", с тези думи се обърна Радев към БСП в началото. 



"Именно Българската социалистическа партия беше тази, която в консултациите между партиите от 46-ия парламент до момента прояви отговорност, зрялост и мъдрост. Затова аз разчитам, че вие и занапред ще продължавате да търсите и работите за допирни точки между различните партии за ясни приоритети и цели в интерес на българските граждани, на ясен хоризонт за взимане на решение и за нормализиране на политическия диалог", допълни президентът. 

БСП
БТА


Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че са си поставили две задачи - актуализация на бюджета в три посоки - стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както и подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна; втората задача е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, което да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система.

БСП
БТА


"Ние ще продължим с това конструктивно, разумно и мъдро поведение, за да може да има правителство, което да преведе България през тежката есен и зима, които ни чакат, да дадем спокойствие и сигурност на българските граждани, както и стабилност на дължавата изобщо", посочи Нинова. 

"Зависи от вашето решение при кого ще отиде третият мандат, но ако дойде при нас, ще продължим по начина, по който и досега. Конкретно, конструктивно, мъдро търсене на общите пресечни точки с колегите от другите партии, без ГЕРБ и ДПС", каза още тя. 

БСП
БТА

В сряда в Президентството ще бъдат поканени на консултации и членове на „Демократична България“,  ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. 

След това трябва да се пристъпи и към връчването на втория мандат на ГЕРБ, които казаха, че ще представят правителство и ще върнат папката. Така интригата си остава в опита за трети проучвателен мандат.

Вчера президентът още веднъж изрази тревога и апелира: „Ако този парламент си тръгне, без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, няма да има средства за мярката 60/40, няма да има средства за усилване охраната на границата, за МВР, няма да се изплащат помощи за отопление на нуждаещите се, нито ще се изплащат парите за лична помощ, няма да има индексация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, няма да може да ползва осигурените в хазната финансови средства. Българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб”, заяви президентът.