Парламентът гласува и прие оттеглянето на проектокабинета на „Има такъв народ“. След фалстарт днес, неуспешно начало на пленарното заседание, проведен председателски съвет и 15-минутна почивка се проведе поименна проверка и преброяване в залата и все пак желанието на Пламен Николов да не е премиер беше уважено със 106 депутатски гласа "за", "против" бяха 60 и един гласува "въздържал се". 
 

Депутатите от „Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала преди гласуването за оттегляне на проектокабинета (СНИМКИ)

В пленарната зала отново не влязоха депутатите от ИТН, този път обаче от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват, но разбира се "против". 

„Искаме процедура за прегласуване, но ще помоля да обясним защо го искаме. Ако няма прегласуване и ако тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза. Намираме се в абсурдна ситуацията. Тук липсва мандатоносителят, заради когото сме в тази ситуация. Липсва кандидатът за премиер, който се отказа по лично причини. Ние много лесно, в този момент, можехме да стоим и да потриваме ръце, както и да ви вкараме в ситуация, от която е много трудно излизането. Ние няма да направим така. Ние ще гласуваме против това решение, за да може то да бъде приключено. След това да се приключва с втория и третия мандат и очевидно да се отива към нови избори”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.
 

„Да се напуска залата, особено когато тази точка касае проучвателен успешно завършен мандат, е съвсем несериозно“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова пред журналисти след Председателски съвет на Народното събрание.

"Забавихме се толкова време, защото очевидно в залата няма съгласие. Колегите, които имат основна вина да се стигне до този правен хаос, са колегите от ИТН, защото именно техният кандидат за министър-председател оттегли своето заявление. Ние не заявяваме против волята на всеки един кандидат да има лични причини. Да се напуска залата особено когато тази точка касае проучвателен успешно завършен мандат, е съвсем несериозно. Ние както видяхме нямахме политически изказвания в пленарна зала. Имахме само констуктивни юридически такива с констатации, които считаме, че са верни. Затова и вече внесохме проект за решение, какъвто го предложи от парламентарната трибуна Росен Желязков", заяви още Атанасова.

Тошко Йорданов: Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят
 

Не липсваха коментари и видимо напрежение преди и след ключовото гласуване, което доведе до редица правни въпроси и тълкувания. 

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов направи кратък коментар пред медиите в кулоарите на парламента малко преди депутатите да гласуват оттегления проектокабинет на партията.

„Заявихме, че ако нямаме подкрепата на другите две партии, ние няма да предложим кабинет. Не го и предлагаме. В името на това, че си имат мнозинство да си вземат решение. Толкова е просто – Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше „шефе“, Мая Манолова беше в БСП и викаше „Дайте шанс на Орешарски“, гласува Делян Пеевски с едната с ръчичка там , с която натискала бутона за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят“, заяви той.

След гласуването на решението и края на точката, парламентарната група на "Има такъв народ" се върна обратно в пленарната зала.
 

Филип Станев: „Има такъв народ“ се оказва опозиция на всички

"Има такъв народ" се оказва опозиция на всички, коментира пред журналисти в парламента Филип Станев, зам.-председател на парламентарната група.

Той поясни, че не това са целели, а напротив - да има кабинет.

"Искахме да носим тази отговорност, която заявихме от началото, не искаме да ни кадруват, да се прокарват интереси на различни олигархични кръгове в нашия кабинет, обясни той защо не са се съобразили с предложенията на партньорите, с които са преговаряли. С действията си те предадоха волята на хората, които протестираха по площадите и искаха оставката на Гешев, смяната на модела "Борисов", подчерта парламентаристът.

Трети мандат ще бъде връчен, така е по конституция, но ние няма да го подкрепим, заяви още Станев.
 

Приключихме този жалък опит за мандат с решение на Народното събрание. Това каза Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” минути, след като депутатите приеха оттеглянето на проектоправителството на ИТН.

„Лошото в тази ситуация е, че от „Има такъв народ” направиха така, че ГЕРБ да звучат разумно и едва ли не те да спасят положението. Ако е било умишлено, значи наблюдаваме една чудесна колаборация между ГЕРБ и ИТН. Ако е случайно, по-скоро мястото на сценаристите не е тук”, обясни още той.

Според Хаджигенов в ИТН има достатъчно умни и образовани хора и той смята, че те трябва да започнат да вземат решенията. „Защото това не е цирк. Не може няколко сценаристи, които нямат идея защо са тук, да правят целия народ на маймуни. Това е жалко и срам за парламентаризма днес”, добави още зам.-председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!”.  

Той е на мнение, че личното е надделяло над политиките, които трябва да се водят за страната. „Обърнете внимание кой използва лични нападки - ад хоминем коментари. Един единствен човек - Тошко Йорданов, и двама - трима души покрай него. Никой от нас не си е позволил подобно отношение, доколкото парламентаризмът не е стая в 7/8”, добави Хаджигенов.

Депутатът направи коментар и какво би се случило при третия мандат: „Вече опираме до гласовете на ДПС, за съжаление, и на ГЕРБ. Ако те гласуват - това е тяхно право, ние какво можем да направим. Ако те решат да подкрепят правителството, това е чудесно. Ще стигнем дотам, че ГЕРБ и ДПС - политическите сили, срещу които ние се борим, ще подкрепят правителство, не ИТН. Трябва да започнем да си задаваме въпроси защо се случва това. Ще стане така, че на ГЕРБ и на ДПС им пука повече за хората и страната и са готови да направят жертви и да покажат разум, което им изнася и ползите за Бойко Борисов са очевидни. Ето - създадоха хаос и добре, че е ГЕРБ да го подреди”, обясни той. 

По думите му все още третият мандат изглежда успешен и допълни: „Силно се надявам Слави Трифонов да вдене най-накрая, че мястото на сценаристите е в шоуто, а не в парламента”, заключи Хаджигенов. 

Христо Иванов: „Има такъв народ“ дестабилизира конституционния ред в страната
 

„Има такъв народ“ напуснаха заседанието, в което парламентът трябваше по някакъв начин да бърше кашата, която те бяха забъркали, след което ГЕРБ не участваха в гласуването, с което се опитаха да провалят приемането на това решение и да задълбочат кризата. После го оправиха, защото видяха, че няма да стане на тяхната", това коментира в кулоарите на парламента председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов, след като в зала все пак депутатите гласуваха и приеха оттеглянето на проектокабинета на „Има такъв народ“.

По думите му от „Има такъв народ“ дестабилизират конституционния ред в страната. "От това се възползват именно ГЕРБ. Задайте си въпроса кой връща ГЕРБ на власт. На този въпрос ще трябва да си отговорят избирателите", допълни той. 

Според Христо Иванов какво ще стане с третия мандат, който ще връчи президентът Румен Радев, зависи изцяло от "Има такъв народ". До момента е ясно, че вторият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, но те заявиха категорично, че ще представят своята идея за проектокабинет и ще го върнат веднага. Така предстои да стане ясно на кого ще бъде връчен третият мандат. 

"Ако ИТН са готови да разговаряме върху формулата за 6 или 8 месеца да излъчим правителство, което да поведе страната през зимата, през коронакризата, през нарастващия натиск на бежанците, през бюджета, тогава с третия мандат ние можем, но по смисления начин със споразумение и представени идеи да реализираме правителство. А ако искат да тласнат страната към избори, това ще стане ясно", допълни Иванов. 
 

Карадайъ: С анти-ДПС реторика партиите не могат да прикриват своята политическа немощ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в кулоарите на парламента, че са призовали за съдържателен диалог.

„Обърнахме към всички партии да са на висотата на своята отговорност, защото с анти-ДПС реторика не могат да прикриват своята политическа немощ, с анти-ДПС реторика нито здравната криза, нито икономическата криза, нито социалната, нито политическата криза ще бъдат решени“, посочи Карадайъ.

Слави Трифонов: Изобщо няма да предложим кабинет и отиваме на нови избори (ВИДЕО)

До казуса се стигна, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че оттегля внесеното правителство, при положение че е внесен указ на президента, с който предлага на парламента да избере правителство с кандидат за министър-председател Пламен Николов, който впоследствие подаде заявление, че се отказва.