/ БТА
„Има такъв народ“ напуснаха заседанието, в което парламентът трябваше по някакъв начин да бърше кашата, която те бяха забъркали, след което ГЕРБ не участваха в гласуването, с което се опитаха да провалят приемането на това решение и да задълбочат кризата. После го оправиха, защото видяха, че няма да стане на тяхната", това коментира в кулоарите на парламента председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов, след като в зала все пак депутатите гласуваха и приеха оттеглянето на проектокабинета на „Има такъв народ“.

По думите му от „Има такъв народ“ дестабилизират конституционния ред в страната. "От това се възползват именно ГЕРБ. Задайте си въпроса кой връща ГЕРБ на власт. На този въпрос ще трябва да си отговорят избирателите", допълни той. 

Според Христо Иванов какво ще стане с третия мандат, който ще връчи президентът Румен Радев, зависи изцяло от "Има такъв народ". До момента е ясно, че вторият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, но те заявиха категорично, че ще представят своята идея за проектокабинет и ще го върнат веднага. Така предстои да стане ясно на кого ще бъде връчен третият мандат. 

"Ако ИТН са готови да разговаряме върху формулата за 6 или 8 месеца да излъчим правителство, което да поведе страната през зимата, през коронакризата, през нарастващия натиск на бежанците, през бюджета, тогава с третия мандат ние можем, но по смисления начин със споразумение и представени идеи да реализираме правителство. А ако искат да тласнат страната към избори, това ще стане ясно", допълни Иванов. 

Според Иванов, ако партиите извън ГЕРБ и ДПС имат готовност да разговарят и да търсят споразумение, което да реши всички въпроси, свързани с това какво би правило това правителство, кой ще е мандатоносител, какъв ще е личният състав, тогава би могло да се стигне до реализиране на управление с третия мандат.

"Ако говорим за парламентаризъм - това означава ние да разговаряме за програма, парламентарна конфигурация и състав. Идеята, че ние сме длъжни на някого, да инвестираме най-скъпото нещо, което са ни давали на нас хората - доверието си, в хора, които нямат биография, които изглеждат идеалните поставени лица, без да зададем нито един въпрос - това е абсурд", категоричен бе Иванов. По думите му този път с третия мандат политиците са длъжни да седнат и да преговарят и да намерят чрез отстъпки и разум решение на всички въпроси. "Ако някой иска да заложи на хаоса и си мисли, че хаосът ще му помогне на него - прав му път. Избирателите ще го видят това нещо", посочи Иванов.