По думите му споразумението на ИТН е рецепта за задколисие
"Този състав на Министерски съвет е най-слабият състав, който някога в България е бил излъчван. Най-доброто нещо, което можем да кажем за тези хора е, че ние не ги познаваме". Това каза лидерът на ДБ Христо Иванов на брифинг, на който обяви, че от "Демократична България" няма да подкрепят правителството на "Има такъв народ".

"Един от тях даде интервю и видяхте какво става. Може би трябва да запишем в Конституцията, че в зала не могат да се допускат министри, които да не са дали поне едно интервю. Та вие представяте ли си какво друго можем да видим - метафорично казано, в тази "торба с котки", която ни се предлага да подкрепим или да бъдем виновни. Нас ни интересува да сме коректни и да не сме виновни пред хората, които излязоха да протестират", допълни Иванов.

По думите му не може никой да казва, че от ДБ са задължени под диктат да гласуват "точно за същото". 

ДБ: Няма да подкрепим предложението на ИТН за правителство

"Много се спекулира с това как сме се били договорили с ИТН. Не сме се договорили - много ясно искам да го кажа. Всяко споразумение би трябвало да предвижда механизми за предварително съгласуване на важни ключови решения предварително. Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв е състава на МС", подчерта Иванов. 

Той е категоричен, че ДБ не може да даде гласовете си за споразумение, което е едностранно и несъгласувано с техните дълготрайни и яснозаявени политически цели

"Това споразумение легитимира плаващото мнозинство - един път гласувайте за съставяне на правителство и ние след това ще си правим каквото си искаме. Това е структурно предпоставена рецепта за задколисие. Аз няма да влизам в персонални коментари, защото не искаме да изгаряме всички мостове", подчерта лидерът на ДБ.

Той е категоричен, че "Демократична България" не се страхува от следващи избори. По думите му третият мандат е кризисен и принуждава партиите да седнат и да разговарят.