Депутатите от „Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала. А днес Народното събрание обсъжда и трябва да гласува оттеглянето на проектокабинета на ИТН.

След кратко обсъждане все пак се стигна до гласуване. Депутатите гласуваха единодушно със 105 гласа, но решението не беше прието, тъй като не беше събран кворум. Освен заради депутатите от "Има такъв народ", които напуснаха, от ГЕРБ-СДС също решиха да бойкотират гласуването и да не подадат своя глас.

„Хората, които забъркаха тази каша, избягаха от зала. Председателят на парламента също дезертира от задълженията си. И така оставиха на всички нас да развързваме възел, какъвто досега не е имало в българския парламент”, коментира от кулоарите депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. И допълни, че в момента на Народното събрание му се налага да създава нови правила, за да е ясно как ще се процедира в подобни ситуации в бъдеще.

Председателски съвет във връзка с проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат на ИТН за поста министър-председател и 15-минутна почивка обяви зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Георги Димитров

Парламентът ще гласува отказа на Пламен Николов да е премиер

По-рано от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Ивайло Вълчев обясни защо напускат залата:

"Едва ли има български гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и тъй като те не ни подкрепих, ние направихме точно това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно. Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказването на г-н Пламен Николов практически мандатът не е изпълнен, а си организирате дебати по толкова прозрачен и ясен казус".

Георги Димитров

Той попита защо са се вторачили в "Има такъв народ", като сега имат три четвърти от парламента и всички са заедно.

"БСП бяха с ДПС, Манолова беше от БСП и беше заедно с ДПС, Татяна Дончева също. Христо Иванов беше министър на Бойко Борисов. Подкрепата на ДПС беше публична тайна, те гласуваха толкова закони заедно, че практически бяха в коалиция. Всичко това са факти, а поведението ви е, че това не се е случвало. Изумително”, каза още Вълчев.

Георги Димитров

"Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно така, както винаги сте били. Парламентарната ни група излиза от пленарната зала, за да не участва в този фарс", заяви още Ивайло Вълчев и посочи, че ИТН не са проблем, а решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори.

Георги Димитров

„При тези условия не искам да приема този мандат вече”, заяви Пламен Николов в кулоарите на парламента.

След тази процедура, аз вече не знам премиер ли съм или не съм. Питайте тях защо направиха така. Нали чухте декларацията сутринта, това е, което искаме да кажем. Всеки човек има право на волеизявление”, добави Николов.

Георги Димитров

Филип Станев: Отговорността вече е на ДБ, Мая Манолова и другите политически сили

"Всичко е изчерпано като разговори. Какво още има да се изговори? Само да се упражняват по реторика от парламентарната трибуна ли искат? Предстои много по-важен разговор. Важно е сега да се сформират комисии, защото без тях нито един законопроект на може да мине. Има хора, които живеят със 170 лв. Те какво си мислят, когато гледат тези депутати?", попита Пламен Данаилов от ИТН в кулоарите на парламента след напускането на пленарната зала.

"Парламентът е този, който прави законите и политиката - каквото реши той, това трябва да изпълни правителството. Те вкарват други точки и променят дневния ред на НС, а той трябва да е изцяло за проблемите на хората и бизнеса. Имаме да свършим много неща, но това зависи и от времето, което ще ни отреди президентът", добави той.

Георги Димитров

Депутатът от „Има такъв народ” Филип Станев пък по-рано заяви, че отговорността от тук нататък вече е на „Демократична България”, Мая Манолова и другите политически сили.

"Направихме всички възможни усилия да съставим кабинет, това не се случи”, допълни той. 

„Когато сте разговаряли на принципна основа за програми с някого и не сте се разбрали, и после той отново ви предложи разговори, за какво да си говорите с него? Ако продължаваме да се крием зад думи, като "пътна карта", "антикризнисно правителство", "правителство на спасението в името на Майка България", това са не само клишета, но според мен зад тях се крият нездрави интереси", каза още Станев.

Манолова: Все още има мостове, които не са изгорени, разговор без диктат и инат би довел до положително решение

Георги Димитров

"Налице е проблем с конституционната процедура и той беше създаден от ИТН - председателят на парламента да не се държи като булонка на някой сценарист", това коментира Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" по време на дебата ". Според нея трябва да се обяви конституционната процедура за приключила, да се даде възможност, тя да продължи нататък и да не се създават проблеми от гледна точка на обжалване. "Дебатът няма как да го избегнеш в парламента. По всяка една точка той ще се води и той ще продължи докрая на този парламент. Ще продължи в предизборната кампания", каза още Дончева.

"Налице е проблем в конституционна процедура. Този проблем беше създаден от "Има такъв народ". Той беше създаден не защото има някакви важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Само че държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици.

Ние, населяващите тази зала, независимо дали биваме причислявани към статуквото, към промяната, към 12 години в наследството, към 12 години в бъдещето, трябва по някакъв начин с действията си днес и с произнасянето си по тези актове да направим така, щото първо да дадем ясен знак, че конституционната процедура, започната и движена от ИТН, е финализирана по начин, който позволява даване на следващ мандат и също така ограничава възможностите за оспорване на актове, мандати, процедури. Смятам за проява на изключителна детинщина и инфантилност", каза още Дончева.

Георги Димитров

Тя подчерта, че депутатите не са деца в детска градина. "Да, никой от нас, стоящи тук независимо в кой част на политическия спектър, независимо на кого принадлежащ, не е автор на този документ и не е движил досега конституционната процедура.

Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого. Те не били проблема, а били решението. За кого и за какво решение? Значи, ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, щото всички институции да бъдат оплюти, осмени, делигитимирани, това е пътят. Да правим изключително нелогични действия от началото до края, защото няма друго обяснение на подобни действия", посочи още Татаяна Дончева. 

Георги Димитров