Мая Манолова обвини "Има такъв народ", че участват в "координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет". Тя изрази и съмнения в искреността на партията на Трифонов за подкрепа на Румен Радев за втори мандат.

„Ще разберем доколко са искрени в своята позиция, ако с третия мандат бъдат предложени служебните министри. През отношението към служебните министри, ще се види дали наистина подкрепят президента”, коментира пред NOVA председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Каква ще е съдбата на оттегленото проектоправителство?

Te не са водили разговори с „Има такъв народ” относно оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов.

„Решението му е абсолютно безпрецедентно. След като той не желае да бъде премиер и сам оттегля кандидатурата си, няма как да бъде гласувано в пленарна зала и да бъде накаран да изпълнява роля, в която не желае да влезе. Този правен казус, който тепърва ще бъде обсъждан, тълкуван, сигурно ще се стигне и до Конституционния съд, не е основният проблем, пред който сме изправени. Предизвикателството е друго – дневният ред на хората и това, че сме на прага на криза, предизвикана от безотговорните действия на „Има такъв народ”, каза още Манолова.

Пламен Николов: Разочаровахме хората, че не можахме да осъществим идеята да направим единение

Според нея третият мандат е възможен, само ако има разбирателство между партиите извън ГЕРБ и ДПС. А това на кого ще бъде връчен, Манолова определя като технически въпрос. За ИБГНИ няма значение, кой ще го получи, ако той има волята да се заеме с проблемите на хората и в кабинета влязат част от служебните министри и представители на гилдиите.
 
NOVA