Президентът Румен Радев планира да направи нови консултации с партиите. "Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", заяви той.

Той е на мнение, че има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализацията на бюджета. По думите му не могат да бъдат оставени хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа. Президентът обяви, че очаква отговорност от всички парламентарно представени партии. 

"Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", заключи той. 

Радев подчерта, че служебното правителство е доказало, че е възможно единодействие на политици от различни политически хоризонти, но не вижда готовност в партиите да следват този успешен модел. 

Той заяви още, че служебното правителство не е излъчено от партии, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите. "Партиите са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излъчват кадрови решения. Аз мисля, че нашите партии могат да ни предложат много в това отношение. Нека да им дадем шанс, но времето изтича", допълни президентът. 

Той обяви, че ще поиска от парламента да насрочи президентски избори. Радев не пожела да говори за нови избори, преди по думите му „да са изчерпани всички възможни опции за съставяне на редовно правителство със широка парламентарна подкрепа и с доверието на българските граждани“. 

От ГЕРБ коментираха, че „президентът в момента се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мандат. Само че има конституционни процедури."

Това коментира пред журналисти в парламента 

"Радев освен, че е разединител на нацията, което е доказал в годините, се превръща и в "рекетьор" за парламентарно представените групи", заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във връзка с изказването на Румен Радев, че третият мандат ще бъде връчен след актуализация на бюджета.

Тя бе категорична, че не може да се поставят такива условия, защото нито една партия няма да подпише "празен чек" срещу неясни условия.

"ГЕРБ остави подредена финансово държава и имаше ясни разчети и всички критики, че е имало пари само до юли, август или септември категорично не са верни. Нашето правителство беше отговорно, когато залагаше средства в бюджета за справяне с ковид кризата, за това всички български лекари и сестри да получат по 1000 лв., които вече трети месец не се изплащат", отбеляза депутатът.

Атанасова попита каква е външната политика на президента Радев, след като мигрантите настъпват не само от Турция, но и от Гърция. Тя припомни, че преди време Радев е бил казал за Борисов, че неговата външна политика е сервиране на шербет и заяви, че това са въпроси, които ще бъдат поставени на предстоящото заседание на КСНС.

"Президентът не може да избяга от своята отговорност. Това служебно правителство се роди под неговия юмрук, който размахваше повече от една година - сега цялата изпълнителна власт е в негови ръце", коментира Атанасова.

По думите ѝ от няколко дни се водят разговори за състава и ръководствата на парламентарните комисии, но до този момент абсолютно нито една от парламентарните групи не е предложила балансирано решение.

Според съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов въпросът кой да получи третия мандат, може да остане въпрос на техника, а не да бъде символичен.

"За нас е важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ. Да опитаме да разрешим, да намерим една цялостна формула. Когато намерим цялостна формула, съм сигурен, че можем да решим затрудненията, свързани с мандата", коментира Иванов.

По думите му ако имат цялостна формула по въпроса колко да е времето на такова правителство, какъв да е неговият състав, как да си гарантират неговите действия, в този контекст кой технически да получи мандата, може да остане въпрос на техника, а не да бъде символичен.

"Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации, да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата. Тепърва ще прави оценки, да видим той с какви идеи, цели, намерения, какви действия извършва". Това мнение изказа председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с думите на президента, че ще прецени кога ще връчи третия мандат за правителство.

Той коментира и настояването на държавния глава да разбере кога българският парламент ще актуализира бюджета.
Карадайъ обясни, че актуализацията и бюджетът по принцип представляват бъдещи политики, които да се реализират. "Зад тях трябва да застане ясно парламентарно мнозинство", подчерта той.

По думите му от ДПС от доста време призовават за нормалност в политиката, което предпоставя съдържателен диалог за възстановяване на демокрацията.

Карадайъ е категоричен, че с анти-ДПС риторика не могат да си прикриват политическата немощ и не се решават кризите.

Изказването на президента коментираха и от БСП и "Изправи се БГ!Ние идваме!".

„Ако третият мандат бъде даден на нас, ще бъдат проведени разговори с министрите /служебните/, премиера, и тогава вече ще се стигне до пленарната зала, коментира пред журналисти в парламента Борислав Гуцанов от БСП.

Социалистът припомни, че има решение на Националния съвет на партията, което е пределно ясно - да бъде предложен служебният кабинет за редовен. И уточни, че това не се прави заради липса на кадри в левицата.

„Част от служебния кабинет също е свързан с БСП, смятаме, че в момента този кабинет си върши работата, има добра популярност сред хората, което е предпоставка за спокойствие“, даде още аргументи Гуцанов.

По думите му от партията правят всичко възможно да има стабилност и да се стигне до редовно правителство, „защото в тази тежка ситуация за страната плюс кризата, която се очертава в няколко направления, най-малко е необходимо да има допълнително напрежение в държавата“.

Гуцанов припомни още, че партията апелира за актуализация на бюджета.

„Колкото пъти да правим избори, едни и същи хора все един ден ще трябва да седнат, да се вразумят, да спрат да гледат себе си, за да създадат формулата за управление“, на свой ред коментира Арман Бабикян от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Обратното, по думите му, е безумие. „На това нещо се радва само един човек, който иска "ред в хаос", отбеляза той.