/ БТА
На "Дондуков" 2 днес държавният глава Румен Радев провежда серия от нови консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Първи влязоха от "Има такъв народ", а сега разговорите са с представителите на ГЕРБ-СДС. В тях участват Даниел Митов, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков.

Старт на новата серия консултации при президента - първи влязоха от „Има такъв народ“

„Това е вторият цикъл консултации, които провеждам с парламентарно представените политически партии в 46-ия парламент за съставяне на редовно правителство. Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет“,това каза в началото на разговора президентът Румен Радев.

Радев: Ще преценя кога и на кого да връча третия мандат

ГЕРБ при Румен Радев
БТА

„В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства – да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост“, добави президентът.

„Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната“, допълни той. 

ИТН: Ние сме единствените, които не се отмятаме от това, което сме говорили - няма да подкрепим трети мандат

ГЕРБ при Румен Радев
БТА

"Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага, без да представяме състав и структура на Министерски съвет. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия. По отношение на актуализацията на бюджета сме на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание. Там трябва да водим дебат дали има достатъчно финансови средства. Считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макара че месеци преди това т.нар. партиите на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното. Преди година също имахме COVID криза, г-н президент, също се справяхме с редица предизвикателства. Надявам се, че мигрантската вълна не е забравена, но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхна отговорност, а и на ваша, г-н президент. Защото тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада. Затова категоричното ни становище е, че няма нужда от допълнителни консултации с парламентарната група на ГЕРБ. Когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден“, допълни Атанасова.  

Държавният глава отговори, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите му, актуализация на бюджета трябва да има.

„Относно това каква държава ни остави ГЕРБ – българите дадоха своята оценка. Как се справихте с COVID-кризата личи по това, че хиляди българи изгубиха живота си, умираха в линейките и по стълбите на болниците. Тази криза се отрази и на бизнеса”, отвърна държавният глава.

Не бързайте с изводите - и сега броят на заразените с COVID-19 и починалите расте. И не търсете индулгенция в решенията на НС за бъдещи действия, справяне или несправяне на евентуално служебно правителство”, каза още Атанасова.

ГЕРБ при Румен Радев
БТА


"Темите, свързани с бюджет, мигрантска вълна и COVID криза отново бяха обсъдени. Очакваме препотвърждаване на загрижеността на всички парламентарни групи за отговора на тези кризи. Считаме, че докато миналата година тези кризи съществуваха, но се отричаха, сега е време да се носи отговорност. Апелираме партиите, които считат себе си за алтернатива, да поемат тази отговорност". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти след консултациите.

„С президента говорихме и за казуса с г-н Кирил Петков. Категорични сме, че там, трябва да има реакция на президента, При все, че има искане и Конституционния съд, считаме, че президентът трябва публично да изрази позиция г-н Петков представил ли е някакви доказателства за липсата на друго гражданство освен българското, подавал ли е например декларация, че има само българско гражданство и ред други въпроси от компетентността на президентската институция“, посочи Атанасова.

„Конституционният съд, ако уважи нашия иск, ще побяви противоконституционност в частта за назначаването на Кирил Петков. Ние това сме поискали – не противоконституционност на целия указ, а само касаещата част г-на Кирил Петков. Убедени сме, че Конституцията е ясна в тази част. Всеки кандидат за народен представител или министър трябва да отговаря на определени условия. Тук всички обяснения и тълкувания, които прави г-н Кирил Петков прави ежедневно в телевизионни студия, ми се струват доста неадекватни. В президентската институция има достатъчно подготвени юристи. Проф. Друмева е конституционен съдия, който е участвал в разискването на подобни казуси и за нея е ясно решението“, заяви Атанасова.

„Отговорността отдавна не е в ГЕРБ, от месец март. Когато ние носихме отговорността за цялата държава, ясно я съзнавахме и имахме отговор на всеки въпрос и по отношение на мигрантската криза, и на COVID кризата и по отношение на средствата в държавния бюджет. Българският избирател на 11 юли посочи ИТН за партията победител. Те отказаха да носят тази отговорност, Сега всички останали, които миналата година ни убеждаваха, че са алтернатива на ушправлението и единствено следват принципа „Да изчегъртаме ГЕРБ“, е време да поемат тази отговорност и е в техни ръце решението за изход от парламентарната криза, която вероятно предстои. Неколкократно заявих, че промяна в нашата позиция няма“, каза още тя.

„Най-вероятният сценарий зависи не от сценаристите в едно телевизионно шоу, а други, които построиха предизборните си кампании върху антиГЕРБ реторика. Сега е техен ред да решават какво ще правят. Ако никой не успее да състави правителство, отиваме на трети поредни избори. Това как ще се отрази на българския избирател и на бюджета е въпрос, който сигурно по-късно ще водим разговори. Дали ще има избори 2 в 1, или ще имаме всяка седмица на месец ноември дата за избори, също е въпрос, на който предстои да се даде отговор и в парламента, и в президентската институция“, добави тя.