Премянов: Важно е да се знае позицията на ДПС за Косово
Премянов: Важно е да се знае позицията на ДПС за Косово / netinfo
Случаят Косово не трябва да се използва за развитие на етнически и сепаратистки настроения в нито една държава. Това заяви в „Денят” на Дарик Красимир Премянов, лидер на Открит форум в БСП.

В ефира на Дарик Премянов определи като добра приетата от Висшия форум на БСП позиция за ситуацията в Косово. Това е много разумна и балансирана позиция, която не може да се отнесе нито към руската, нито към американската, а е позиция съобразена с България. Тази позиция трябва да стане позиция и на другите партии, каза Премянов, като подчерта, че е важно да се знае какво е становището и на ДПС.

Приетата от Висшия съвет на БСП позиция предвижда българското правителството да обвърже установяването на отношения с Косово с приемането и гарантирането от косовския парламент на конституцията и основните закони, съгласно плана Ахтисаари. Според Премянов друга позиция би била неразумна.

Планът Ахтисаари включва приемане на конституция, която да гарантира правата на всички малцинства и развитието на демократичния процес. Планът трябва да гарантира чрез конституцията и трите НЕ-та: не на разделянето на Косово, не на присъединяването към други държави и не на откъсването на територия от други държави.

САЩ, Великобритания и Франция признават независимо Косово, само за да оправдаят бомбардировките над Югославия през 1999 година, каза още Премянов.

Чуйте повече от Красимир Премянов в звуковия файл!