БСП даде заден за признаването на Косово
БСП даде заден за признаването на Косово / netinfo

Българското правителството да обвърже установяването на отношения с Косово с приемането и гарантирането от косовския парламент на конституцията и основните закони, съгласно плана „Ахтисаари”. Това се казва в приетата позиция на ВС на БСП, която беше няколко пъти редактирана заради спорове на заседанието.

Повече от три часа спориха членовете на Висшия съвет на БСП по проекта, изготвен от международния секретар на партията Кристиан Вигенин. Остри реакции провокира най-вече предложеният първоначално текст, според който Висшият съвет предлага на българското правителство да заяви принципната си подкрепа за независимостта на Косово, като в същото време обвърже официалното установяване на отношения с приемането от косовския парламент на конституцията и основните закони, съгласно плана „Ахтисаари”.

Като най-остри критици на текста са се изявили евродепутатът Евгени Кирилов, лидерът на новото крило Янаки Стоилов и на „Открит форум” Красимир Премянов, но и немалко други членове на Висшия съвет. Техният аргумент е бил, че създаването на новата държава Косово противоречи на всички принципи на международното право.

В крайна сметка след окончателна редакция на проектостановището отпадна най-спорният текст.

В документа се посочва още, че ВС на БСП разглежда запазването на стабилността на сигурността в Югоизточна Европа, членството на България в ЕС и НАТО и развитието на добросъседските отношения между страните от региона като ключови моменти за гарантирането на националния интерес на България.

Социалистите изразяват още съжалението си, че въпреки усилията на нашата страна за намиране на взаимноприемливо и договорено между Република Сърбия и Косово решение по въпроса за статута на провинцията, такова не е било постигнато.

Соцлидерът Сергей Станишев съобщи, че само един социалист е гласувал против окончателната позиция на ВС на БСП. Това е бил Илия Божинов от лявото крило в БСП.