"Усилията на българското правителство се разбират и подкрепят", заяви премиерът Николай Денков, който участва в дебат с евродепутатите в Европейския парламент в Страсбург. В дебата участваха повечето от българските евродепутати от всички политически групи.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че България има проевропейско демократично и предвидимо правителство, “основно благодарение и на държавническото поведение на ГЕРБ и нейния председател г-н Борисов”. Той добави, че правителството е допуснало закъснения в европейското финансиране за българската икономика, което е довело до щети и пропуснати ползи. За нас демократична и европейска България е преди всичко, дори и над партийните интереси, обобщи Ковачев.

Стефан Сежурне (“Обнови Европа”) посочи, че действащото българско правителство е вдъхнало нова енергия на България и ЕС. Подкрепяме тази промяна, заяви тай. По неговите думи нашата страна има особена роля в очакваното приемане в ЕС на страните от Западните Балкани. Не може да попарваме надеждите на българите да се присъединят към Шенген, допълни Сежурне.

Филип Ламбертс (Зелени) заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Той настоя днешните поколения да осигурят чиста природа за своите наследници.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори) отбеляза, че българските граждани виждат високи цени, защото България не е в Шенген. Това е, защото икономическите интереси на част от европейските държави пречат, коментира той. Джамбазки настоя премиерът да постави този въпрос пред своите колеги от ЕС с “тропане по масата”.

Гунар Бек (“Идентичност и демокрация”) поздрави българското правителство за предприетата проверка на сделката за доставка на газ между България и Турция. Той добави, че Южният газов коридор се използва за “изпиране” на руски газ през Турция и за заобикаляне на европейските санкции. Бек подкрепи виждането на Австрия, че Шенген трябва да се разшири, след като се реформира.

Илхан Кючюк (ДПС/ “Обнови Европа”) заяви, че ако има консенсус по един въпрос от години между ЕК, евродепутатите и българския национален елит, това е темата “Шенген”. ЕС рискува много, ако разширяването на Шенген не се случи до края на тази година. Българската икономика търпи огромни щети, допълни той.

Клеър Дейли (Левите) посочи, че България е чудесна страна с прекрасни хора, но остава най-бедната в Европа. Тя отбеляза, че новото управление е постигнало промени и настоя за подвеждане под отговорност за участниците в корупцията.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) настоя България да се върне към стабилността и предвидимостта, която имаше преди години. Инвеститорите идваха и оставаха, но днес това не е така, добави той.

Елена Йончева (БСП/СиД) каза, че предстои да се види дали заявката за реформа в правосъдието ще се осъществи. Тя попита премиера дали е готов да окаже натиск над Австрия и Нидерландия за Шенген.

Искра Михайлова (ДПС/ “Обнови Европа”) предложи България да допринесе с амбициозно и конструктивно участие в изпълнението на европейските политики, особено за енергийна сигурност и независимост.

Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че правителствата у нас преди кабинета на Денков са оставили усещане за неяснота сред останалите в ЕС за българската позиция по отношение на военната помощ за Украйна и войната, предприета от Русия. Заради тези подозрения е важно да се изясни дали България контролира спазването на условията на дерогацията за вноса на руски петрол за “Лукойл”, каза тя.

Цветелина Пенкова (БСП/СиД) коментира, че заради политически интереси България и Румъния не са пълноценни членове в ЕС с неприемането им Шенген и еврозоната. Тя определи това като дългосрочна дискриминация.

"Разочароващо е, че част от българските евродепутати днес се опитаха да внесат излишно разделение", заяви в отговорите си премиерът Денков. "Нашето управление ще работи за европейското развитие на България. Трябва да обединим усилия там, където намерим общи решения", призова той.

България никога при нашето управление не е нарушавала европейските регламенти, нямам информация за преди това, по отношение на преработката и износа на нефт и нефтопродукти, каза премиерът.
Денков отбеляза, че в резултат на работата на правителството отпадна механизмът на ЕК за сътрудничество и проверка и увеличението на преките чуждестранни инвестиции е над 50 процента. Това е ясен знак, че усилията на българското правителство се разбират и подкрепят, обобщи министър-председателят.
Николай Желязков/БТА