Втори ден от преговорите за съставяне на правителство. "Има такъв народ" проведоха срещи с БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме".

От думите на Тошко Йорданов стана ясно, че по време на разговорите основно се е търсило общото между отделните партии, за да не се стигне до нови избори. Име на конкретен кандидат за министър-председател все още няма, както и няма яснота кой ще седне на министерските кресла. Тези въпроси не са обсъждани на този етап, заявиха всички участници в разговорите.

Първи на преговори в събота в Народното събрание дойдоха Мая Манолова и депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме".

"Сигурна съм, че ще има правителство", подчерта Манолова след срещата. Тя смята, че не е толкова страшно да има кабинет на малцинството.

Преговори за правителство

"С "Демократична България" вече са договорени работни групи "Финанси", "Енергетика", "Отбрана". А с тях е договорено да се добавят работни групи "Електронно управление", "Социална политика" и работна група "Икономика и бизнес", допълни тя.

"Ние работим отдавна и добре заедно и си имаме доверие. Кампанията ни беше на улицата и на площадите и затова сме много наясно с очакванията на хората. Приветстваме вашето намерение да поемете отговорност за излъчването на кабинет. Това е което хората искат. Те очакват приоритетите, които и ние сме набелязали в програмата на нашата коалиция да бъдат в дневния ред на следващото правителство. Това са повишаване на доходите на българите, подкрепата за бизнеса, съдебната реформа, ревизия на предишното управление", заяви Мая Манолова.

Мая Манолова: Не е страшно да има правителство на малцинството

Преговори за правителство

"Не мисля, че ще има някакви тежки и сложни преговори, по-скоро да си стиковаме позициите и начина за постигането на целите. Хубаво е, че сте в парламента, защото тази конфигурация щеше да изглежда доста по-зле без вашата политическа формация", каза народният представител от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Следобедът разговорите на ИТН продължиха с БСП. На срещата са установени общи политики и някои различия, обобщи първия кръг на преговорите Корнелия Нинова.

"Ние оставаме против приватизацията на ББР, против концесиите на магистрали. Имаме различия по изчисляването на пенсиите и по-точно кога да се случи. Ние настояваме да стане сега, бързо още тази година с актуализация на бюджета, за да помогнем веднага на хората. Колегите смятат, че това трябва да стане догодина с новия бюджет", обясни Нинова.

БСП и ИТН
БТА

БСП и ИТН имат сходни позиции по съдебната реформа, закриването на Специализираните съд и прокуратура, КПКОНПИ и контролът върху главния прокурор. "Нашата представа е за нов Закон за КПКОНПИ”, добави лидерът на левицата. В неделя тя ще поиска мандат от Националния съвет на БСП за продължаване на преговорите и създаването на екипи за преговорни екипи по работните групи.

Нинова след срещата с ИТН: Имаме различия по приватизацията на ББР и концесиите на магистрали

"Това беше първа среща, на която ние изложихме вижданията си кои са най-важните неща, които трябва да се свършат в следващите месеци, да речем година и половина, те изложиха техните", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на отделен брифинг след срещата с БСП и Нинова.

БСП и ИТН
БТА

"Не сме търсили различия, а общи неща - така, че да се разкара това отвратително управление на ГЕРБ. Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти. Те са за стъпаловидно увеличаване на данъците, а ние пък сме против увеличение на каквито и да било данъци. Но, се опитахме да намерим общи неща между нас, защото иначе вариантът е да се ходи на избори. Няма проблем да се отиде на избори ако не се стигне до договаряне", категоричен бе Йорданов.

Тошко Йорданов: Търсим общото с другите партии, за да не се стигне до нови избори

В петък преговори се проведоха с "Да, България", а в неделя на среща са поканени ДПС. "Има такъв народ" решиха да изолират напълно ГЕРБ от съставянето на нов кабинет и към тях не бе отправена покана за разговори.