/ БТА
Точно в 15:30 ч. в Народното събрание започнаха разговорите между парламентарните групи на "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) относно следващо редовно правителство. Час по-късно след срещата им те заявиха пред журналисти, че са провели констуктивен разговор и имат едни и същи политически цели.

„Има такъв народ“ на консултации при Радев: Ние ще предложим кабинет

"Колеги, благодаря ви, че приехте поканата за тази среща", обърна се към ДБ в началото на срещата Тошко Йорданова от ИТН.

"Надявам се да протече спокойно и лесно, защото поне от наша гледна точка ние нямаме разминавания в основните си политически цели. И да имаме някакви различия - те са по начина на достигане до крайната цел, а не в коя посока да вървим, така че се надявам да препотвърдим едни на други основните цели, които общо взето са едни и същи, така че да дадем добър знак, за да има правителство. Тъй като изчегъртването на ГЕРБ е задача номер едно", допълни той. 

В разговорите, освен Йорданов, от ИТН участваха: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев, а групата "Демократична България" бяха представени от председателя Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

"И ние благодарим за поканата. Ще участваме в тези консултации с позитивизъм и максимална енергия от наша страна. Ще очакваме да разговаряме за това, което ни очаква", посочи от своя страна в началото Христо Иванов от ДБ.

След това срещата между двете парламентарни групи премина "четири очи" и беше затворена за медиите. 

БТА

Станислав Балабанов: „Има такъв народ“ не търси коалиции, а политики

След това от ИТН и ДБ заявиха пред журналисти, че представителите на двете парламентарни групи са имали конструктивен разговор. 

"Установихме нещо, което знаехме и от преди това, а именно, че основните ни посоки са едни и същи. Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде, наясно сме, че трябва да се премахнат Специализираният съд и Специализираната прокуратура, наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие, така че основните ни посоки са едни и същи", посочи Тошко Йорданов и допълни, че от тук нататък експертите им ще имат допълнителни разговори за изчистване на детайлите. 

"Ние като политическа партия провеждаме разговори с останалите политически партии, без ГЕРБ. Излагаме нашите виждания. По някои от тях имаме съвпадения. Тук не е търсена на коалиционна подкрепа. Така че ще помоля всички да спрете да спекулирате
с това с ДПС, например", допълни Йорданов. 

"Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, това няма да е коалиционен кабинет", категорично заяви Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов и Филип Станев от Има такъв народ
Георги Димитров

От своя страна Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че първо е трябвало да сравнят възгледите си за посоката на движение на страната и как си представят конструирането на парламентарното пространство около този кабинет. 

"Това е инициатива на мандатоносителя "Има такъв народ", така че те ще проведат своя цикъл от разговори, след което пак ще разговаряме. Ние, естествено, че когато трябва да гласуваме, ще преценим всичко заедно - имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация. Но на този етап това, което за нас беше важно, е да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели - че сменяме Гешев, че сменяме ВСС. Това е цел, която си поставяме. Че трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и правосъдието. Всички тези органи бухалки трябва по умен начин да бъдат елиминирани", допълни Иванов. 

Двете групи посочиха, че не са имали съществени разманивания на този етап от разговорите, както и не са разговаряли за никакви конкретни имена. 

Демократична България
Георги Димитров

"Това е процес на разговори и на преговори, в рамките на който се надяваме накрая да стигнем до решение за подкрепа, но това е въпрос на колективни органи при нас и при тях", каза още Христо Иванов. 

А Тошко Йорданов призова да спрат спекулациите: "Ще ми помоля да спрете да спекулирате с ДПС! Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, което означава в известна степен правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство, престанете да спекулирате!"

"Ако случайно постигнем обща визия и има кабинет, може да започнете да броите изчегъртването на модела "ГЕРБ" отзад напред, като тайминг", допълни Йорданов. 

Христо Иванов от своя страна още веднъж заяви, че преди да гласуват подкрепа за бъдещ кабинет, много внимателно ще оценят всичко, което им се предлага като имена, програми и заявки.

БТА

По-рано през деня на консултациите при държавния глава Тошко Йорданов обяви, че ще предложат правителство, но предупреди, че това ще стане, само ако поканените на разговори партии направят компромиси и се обединят около общи приоритети. В противен случай, той не изключи нови избори. Йорданов бе категоричен, че ИТН осъзнават отговорността и ще я поемат с ясното съзнание какво се изисква от тях. "Ние ще предложим кабинет", информира той държавния глава.

"След срещите с политическите ръководства, които сме поканили ще сме една идея по наясно дали ще можем да съставим правителство. Защото ако не получим подкрепа и не постигнем визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. Което за нас не е проблем", посочи Тошко Йорданов.

"Тези разговори, които ще проведем с политическите партии, са по политики. Тук не става въпрос за коалиция в бъдеще". Това заяви пред журналисти в парламента Станислав Балабанов от ПГ на "Има такъв народ".

БТА


От разговорите по-рано при президента стана ясно още, че "Демократична България" ще участва в преговори за съставяне на правителство, но няма да даде своята подкрепа на всяка цена. По думите на Христо Иванов те биха подкрепили само власт, която може да извърши "трайна промяна" в държавата.

"Нас ни интересува как ще формираме такава парламентарна конфигурация, която да излъчи правителство на трайната промяна. Не на всяка цена ще дадем подкрепата си. Ние можем да сме в страни от това правителство и да бъдем добронамерена опозиция. Нашата подкрепа не е наша, тя е на 350 хиляди избиратели, които ни дадоха своя вот и ние разбираме, че ги представляваме просто временно. Така, че много внимателно ще дадем подкрепата си и само за нещо, което вярваме, че може да върви напред. Ако просто ще бъде претакане на това, което до сега сме виждали многократно - вярвам, че и без нас ще стане", категоричен бе съпредседателят на „Демократична България”.

„Демократична България“: Ще дадем подкрепа само за правителство на трайната промяна

В събота (24 юли) консултациите за бъдещо управление продължават в сградата на парламента между парламентарните групи на "Има такъв народ" и ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" и ПГ "БСП за България"