Между "Има такъв народ" и БСП има повече общи разбирания, отколкото различия. Това стана ясно от думите на Корнелия Нинова след първия кръг преговори между двете партии, който се проведе в Народното събрание. "Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог към съставяне на правителство. Уточнихме теми към които имаме покритие, остават и няколко различия", заяви Нинова.

За сега най-голямото разминаване е кога трябва да бъдат индексирани пенсиите, както и някои сериозни икономически различия.

Тошко Йорданов: Търсим общото с другите партии, за да не се стигне до нови избори

"Ние оставаме и против приватизацията на ББР, против концесиите на магистрали. Имаме различия по изчисляването на пенсиите и по-точно кога да се случи. Ние настояваме да стане сега, бързо още тази година с актуализация на бюджета, за да помогнем веднага на хората. Колегите смятат, че това трябва да стане догодина с новия бюджет", обясни Нинова.

БСП и ИТН
БТА


БСП и ИТН имат сходни позиции по съдебната реформа, закриването на Специализираните съд и прокуратура, КПКОНПИ и контролът върху главния прокурор. "Нашата представа е за нов Закон за КПКОНПИ”, добави Нинова.

По думите й на срещата не са обсъждани конкретни имена за правителството. В неделя Нинова ще поиска мандат от Националния съвет на БСП за продължаване на разговорите и излъчване на експертни групи по политики.

"Благодаря, че се отзовахте на нашата покана за среща. Искам да изразя своето задоволство от желанието и от двете страни да започне да има някакъв нормален политически диалог – нещо, за което всички много активно апелират. ИТН осъзнава своята огромна отговорност за съставяне на следващо правителство", заяви Виктория Василева от ПП "Има такъв народ" в началото на разговорите.

Мая Манолова: Не е страшно да има правителство на малцинството

Тя посочи, че желанието им е да се говори за политики и приоритети. "Надяваме се, че всички политически партии в българския парламент ще бъдат в състояние да надмогнат тяснопартийните си интереси и да говорим за национални интереси", допълни Василева.

БСП и ИТН
БТА

"И ние смятаме, че диалогът и разговорите ще намерят верния път за решаване на проблемите, които стоят пред България. Нашата политика е, че трябва да съставим редовен кабинет и имаме нужда от работещ парламент, предвид многото краткосрочни въпроси, които стоят пред държавата. Имаме предвид и социални проблеми, които за нас са приоритет. Виждаме, че трябва да се мине и през актуализация на бюджета", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ има и много дългосрочни теми за решаване, "защото, ако искаме дълбоко и истински да се промени досегашният модел на управление, това минава през много сериозни реформи". 

По-рано днес ИТН проведе разговори с "Изправи се БГ! Ние идваме!".