„Трябва да сме реалисти - COVID още е настояще. Но има светлина в края на тунела заради наличието на ваксина. За съжаление тунелът е дълъг”. Това заяви за предаването „Събуди се” доктор Скендер Сила - представител на СЗО за България.

„Независимо от ваксините, трябва да продължим с другите мерки, докато изградим имунитет на глобално ниво”, смята още д-р Сила. Той коментира и фактът, че все още няма достатъчно ваксини, които да бъдат доставени на глобално ниво.

506 нови случая на коронавирус у нас, 14 души починаха

„Но производството беше ускорено и се надяваме през следващите месеци да се повиши. За да могат всички страни по света да имат достъп до сигурни, ефективни и качествени ваксини”, коментира д-р Сила.

„От началото на пандемията СЗО акцентира върху солидарността. Глобалната солидарност. И национално обединение. Затова се зароди и идеята да създадем така наречения КОВАКС инструмент, за да снабдим света с ваксини на оптимална цена. Но богатите нации първи си осигуриха достъп до ваксина.

Затова се надяваме КОВАКС да помогне страните с ниски и средни доходи също да получат достъп до ваксините, защото това е единствения начин да преборим пандемията. Никой не е защитен, докато всеки не е защитен”, коментира д-р Сила.
nova.bg