Глътка въздух на фона на ограниченията покрай пандемията от COVID-19. Ски курортите в италианския регион Ломбардия ще отворят за първи път тази зима на 15 февруари.

Местните власти съобщават, че са взети предпазни мерки за ограничаване на скиорите по пистите. Германия обаче удължи карантината, а от Световната здравна организация призовават за бдителност.

"Разпространението на мутиращите варианти на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия", смята директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге.

Германия продължава ограниченията заради COVID-19 до 7 март

Той обаче призовава за бдителност. Въпреки тенденцията към спад в броя на новозаразените, опасността от нов пик продължава да виси над повечето европейски страни, предупреждава още Световната здравна организация.

„На този етап огромното мнозинство европейски страни продължават да са уязвими. Намираме се на тънката линия между надеждата покрай ваксините и измамното чувство за сигурност”, заяви той.

Германия удължи карантината до 7 март след  решение на канцлера Меркел и управителите на 16-те провинции. Причината - опасения, че новите варианти на коронавируса могат да доведат до повторно увеличаване на случаите.

Баровете, ресторантите и големите магазини остават затворени. Пред Бундестага канцлерът Ангела Меркел призова германците да проявят още малко търпение и защити удължаването на карантината.

„Всички предприети мерки се основават на правилата на нашата демокрация. Това ги прави законни, но аз добре знам, че като демокрация сме длъжни да не задържаме ограниченията дори и един ден по-дълго от необходимото и да ги премахнем, след като те станат ненужни”, обясни тя.

Словакия затяга правилата за пристигащи в страната. От понеделник, 15 февруари, те ще трябва да прекарват 14 дни под задължителна карантина. Причина за налагането на тази мярка е главно южноафриканският вариант на коронавируса, засечен в съседна Австрия.

Словакия премина през първата вълна на пандемията по-леко от повечето страни в Европейския съюз. От октомври миналата година обаче броят на заразените с коронавируса и смъртните случаи драстично се увеличиха.
nova.bg